Kontracepcija vpliva na izbiro partnerja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ženske, ki spoznajo svojega partnerja, medtem ko jemljejo kontracepcijske tablete, so v povprečju dlje v zvezi in imajo manj možnosti za ločitev, je pokazala raziskava. In kaj je slaba stran? V povprečju so manj zadovoljne s spolnostjo.
Oglej si celoten članek

V raziskavo, ki jo je vodil Craig Roberts z univerze v Stirlingu, je bilo vključenih tisoč žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, in 1500 žensk, ki je niso jemale v času, ko so spoznale partnerja. Vse ženske so imele z omenjenim partnerjem vsaj enega otroka.

Študijo so objavili v Proceedings of the Royal Society B. Izsledki raziskave pa so pokazali, da žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, njihovi partnerji spolno niso privlačili, prav tako pa so bile manj spolno zadovoljene kot tiste, ki tablet niso jemale.

Kontracepcijska tabletka lahko spremeni prirojeno sposobnost ženske, da začuti genetsko združljivega moškega. Ženske nagonsko bolj privlači vonj moških, ki so genetsko drugačni od njih, tako naj bi namreč narava zagotavljala biološko raznolikost vrste. Ko pa začnejo ženske jemati kontracepcijske tabletke, jih privlačijo moški z genetsko podobnim vonjem, ugotavljajo raziskovalci. Posledično so ženske manj zadovoljne s spolnostjo, vendar pa so bolj zadovoljne z  drugimi zadevami. Zveze žensk, ki so jemale kontracepcijske tablete, so trajale dlje in so manjkrat razpadle, so ugotovili znanstveniki. Tudi v splošnem so bile ženske, ki so jemale kontracepcijske tablete, bolj zadovoljne z vsemi nespolnimi vidiki zveze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.