Koprive jejte vsaj enkrat na teden

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Koprive so zakladnica snovi, ki odnašajo strupe iz telesa in mu hkrati dajejo energijo.
Oglej si celoten članek

Prišla je sezona kopriv; strokovnjaki svetujejo, da jih za prečiščevanje telesa na jedilnik uvrstite najmanj enkrat na teden. Koprive imajo kar nekaj pozitivnih lastnosti, saj jih priporočajo za čiščenje krvi, odpravljanje splošne slabosti, pospeševanje prebave in izločanje seča.

Kulinarično razkošje

Možnosti za pripravo kopriv je nešteto, uporaba pa je podobna kot pri špinači in blitvi. V prehrani se uporabljajo mladi vršički in listi. Surove se lahko uporablja v solatah, namazih in polivkah. Pri kuhanju kopriv ne odlivajte vode, saj bi s tem zavrgli veliko koristnih rudninskih snovi. Dodajte jih v zelenjavne juhe, pripravite jih kot špinačo ali kuhano solato, naredite lahko tudi koprivne štruklje, palačinke s koprivami in koprivove polpete. Najboljše so kot dodatek kuhanemu krompirju ali drugi zelenjavi, iz njih lahko skuhate tudi enolončnice, jih uporabite kot prilogo ali pa jih vmešate v rižoto. Nikar ne uporabite vseh; nekaj jih posušite in jih shranite za zdravilne čaje, ki vas bodo ohranjali zdrave tudi v hladnejših mesecih. Posušene koprive pa lahko tudi zmeljete v prah in z njim obogatite različne jedi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.