Kosmiči le niso tako zdravi ...

Foto: Žurnal24 kosmiči s sadjem
Čeprav so kosmiči zdrav in priljubljen zajtrk otrok in odraslih, pa zadnje raziskave kažejo, da vsi izdelki, ki jih lahko kupimo v naših trgovinah, niso tako zdravi, kot mislimo. Moramo njihovo uživanje omejiti?
Oglej si celoten članek

Mednarodni test je izvedlo 32 potrošniških organizacij iz Evrope, Azije, Pacifika, Amerike in Afrike s preko 400 vzorci. Na svetovni ravni so se organizacije odločile primerjati izdelke Nestle in Kellogg's, vsaka potrošniška organizacija pa je k svetovnemu izboru dodala še tako imenovane nacionalne blagovne znamke.

Kosmiči neprimerni za otroke
V Sloveniji so testirali sedem izdelkov svetovnih proizvajalcev Nestle in Kellogg's in šest izdelkov drugih tujih in štirih slovenskih proizvajalcev. "Testirali smo visoko tehnološko obdelovana žita z dodatkom čokolade in medu s slikami, ki ponazarjajo, da je to žito primerno za otroke," pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano Marjana Peterman in dodaja, da izdelki, pa čeprav namenjeni otrokom, niso namenjeni za uživanje več kot enkrat na 14 dni.

So kosmiči krivi za debelost?
"Testa smo se lotili v obliki globalne akcije potrošniških organizacij v boju proti prekomerni teži otrok," je dejala predsednica ZPS Breda Kutin in dodala, da je tovrstni obrok postal normalna sestavina zajtrkov po vsem svetu. V izdelkih so preverjali vsebnost sladkorja, soli in maščobe, torej tistih hranilnih snovi, ki vplivajo na zdravje. Ugotovili so, da se največja odstopanja kažejo pri sladkorju, pri vsebnosti maščob in soli pa so odstopanja manjša.

Preveč sladkorja
Vsi analizirani izdelki so vsebovali več kot 12,5 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Od analiziranih 17 izdelkov je mejo za veliko vsebnost sladkorja za več kot dvakrat preseglo kar 12 izdelkov, dva med njimi (Honey Wheat in Smacks) pa celo za trikrat.

Manj sladki so slovenski kosmiči
Jeste slovenske kosmiče? Raziskava je pokazala, da so le-ti (Lumbi, Sparky, ChocoPops in Hrustek) prilagojeni okusu slovenskega potrošnika in v primerjavi s tujimi vsebujejo okoli 30 odstotkov manj sladkorja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.