Kostanjeva torta

Foto: Žurnal24 Sladkajte se z jesenjo.
Kostanj je v preteklosti predstavljal pomemben vir prehrane jeseni in pozimi, nekaj časa pa je celo prevzemal vlogo, ki jo ima zdaj krompir.
Oglej si celoten članek

Namesto najrazličnejših receptov za jedi iz kostanja se je do danes ohranila le še prodaja pečenega kostanja na ulicah mest v pozni jeseni in pozimi.
Da pa ne bi kostanja uživali samo v mrzlih jesenskih dneh in z umazanimi rokami luščili lupino, si privoščite malo jesenskega sladkanja in pripravite poslastico – kostanjevo torto.

Za torto potrebujete:

Testo:

  • 6 jajc
  • 120 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 60 g kostanjevega pireja 
  • 40 g zmletih mandljev
  • 20 g moke
  • 30 g stopljenega masla

Krema:
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 150 g surovega masla
  • 450 g kostanjevega pireja
  • 1 žlica ruma
  • malo marmelade (iz brusnic, višenj ali ribeza)

Priprava:
Najprej naredite testo. Zmešajte zmlete mandlje, moko in kostanjev pire. Nato stopite maslo. Rumenjake penasto vmešajte s polovico sladkorja in vanilijevim sladkorjem. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepite trd sneg. Nato tretjino snega primešajte rumenjakovi masi, preostali sneg pa nato položite nanjo in ga posujte s suho mešanico, ki ste jo naredili prej. Testo rahlo mešajte s kuhalnico, da dobite enakomerno porazdelitev. Na koncu mu dodajte še stopljeno maslo.
Model za torto nato namažite z maslom in posujte z moko ter vanj vlijte testo. Pecite ga približno 40 minut na 180 stopinjah Celzija. Pečeni biskvit naj se ohladi.
Medtem pripravite kremo. Nad paro stepite jajca, sladkor in vaniljev sladkor, da se zgosti. Maso ohladite. Surovo maslo nato penasto stepite in mu po žlicah dodajajte kostanjev pire. Nato dodajte še hladno rumenjakovo maso in temu vsemu na koncu primešajte še žlico ruma.
Biskvit dvakrat vodoravno prerežite. Srednji del namažite z marmelado, zgornjega in spodnjega pa s kostanjevo kremo. Torto lahko premažete tudi od zunaj in jo po želji še okrasite.

Pa veliko sladkih užitkov!
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.