Kozmetika kriva za zgodnjo puberteto?

Foto: Žurnal24 Deklice danes vstopajo v puberteto praviloma prej kot njihove matere. (Foto: Shu
Deklice v puberteto vstopajo vse bolj zgodaj, strokovnjaki pa si niso edini, kaj je razlog. Morda se del krivde skriva tudi v kozmetiki in hrani.
Oglej si celoten članek

Povej mi, kaj ješ, s čim se umivaš in s čim odišavljaš, in povem ti, kdaj boš prišla v puberteto? Morda drži. V ZDA so pod drobnogled vzeli uporabo ftalatov, fenolov in fitoestrogenov, ki se med drugim uporabljajo v šamponih, parfumih, lakih za nohte in kremah za telo, in ugotovili, da vplivajo na hormonsko ravnovesje deklic.

Pomemben korak
V ameriško študijo o učinkih fenolov, ftalatov in fitoestrogenov na deklice v (pred)puberteti je bilo vključenih 1.151 deklic in Mary Wolff, onkologinja z newyorške Mount Sinai School of Medicine, je povzela: "Raziskava je opozorila na povezavo med kemikalijami, ki so jim deklice vsakodnevno izpostavljene, in prezgodnjim (ali prepoznim) telesnim razvojem. Potrebnih bo še veliko raziskav, a to je pomemben prvi korak pri spoznavanju posledic, ki jih imajo te zelo pogosto uporabljane kemikalije. Zgodnja puberteta ima lahko kasneje v življenju neugodne socialne in zdravstvene posledice – med drugim povečuje tveganje za pojav raka in diabetesa."

Ne samo kozmetika
Deklice, vključene v raziskavo, so strokovnjaki prvič "vpoklicali", ko so bile stare med šest in osem let, drugič pa leto kasneje, ko so bile torej stare med sedem in devet let. Analizirali so vzorce njihovega urina in ugotavljali prisotnost ftalatov, fenolov in fitoestrogenov. Potrdili so prisotnost vseh treh kemikalij, potrdili pa so tudi povezavo med določenimi kemikalijami (predvsem ftalati v losjonih za telo, šamponih, zlasti dišečih) ter zgodnjim razvojem prsi in zgodnjo rastjo sramnih dlak.

Poleg kozmetike so strokovnjaki kot problematične izpostavili tudi embalaže za živila in nekatere sestavine v zdravilih in prehranskih dodatkih. A v vsakem primeru so nove raziskave nujne, poudarjajo raziskovalci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.