Kraljica Elizabeta razkrila, zakaj se je zaljubila v princa Filipa

Foto: EPA
Foto: EPA
V novem kraljevem dokumentarnem filmu je razkrila skrivnost.
Oglej si celoten članek

Velika Britanija se pripravlja na praznovanje, ta konec tedna bo namreč po vsej državi potekalo štiridnevno praznovanje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II. med drugim bodo praznovali tudi prvi in morda zadnji platinasti jubilej v britanski kraljevi zgodovini.

Ob tej priložnosti bodo ob kraljici princ Charles, Camilla, vojvodinja Cornwallska, princ William in Kate, vojvodinja Cambriška. Med njimi pa ne bo krajičinega zvestega soproga, princa Filipa, ki je umrl lani aprila.

Nedavni BBC dokumentarec razkriva, kdaj se je kraljica zaljubila v svojega soproga

Spoznala sta se mnogo let prej, preden je Elizabeta zasedla kraljevi prestol. Filip je bil kadet na mornariškem kolidžu v Dartmouthu. Kraljica je razkrila, da se je takrat v postavnega gršega princa zaljubila. Dejala je, da je imel: "Nagajiv, radoveden pogled."

Navdušena je bila nad njegovo lojalnostjo, intelektualno radovednostjo, pa tudi sposobnostjo, da je iz vsake situacije znal iztisniti tudi šaljiv priokus.

Foto: Profimedia Elizabeta Filip

"Ta njegov nagajiv, radoveden pogled je bil tudi na koncu prav tako iskriv kot takrat, ko sem ga prvič zagledala," je dejala kraljica. Njene besede o tem, kdaj se je vanj zaljubila in zakaj, so bile prvič za javnost predvajane že decembra lani med božičnim govorom, ki je bil še posebej ganljiv, saj je bil to prvi božič brez njenega zvestega soproga.

Poklonila se je svojemu preminulemu soprogu

"V vseh teh letih je bil moja moč in opora, tako meni kot družini in ta in mnoge druge države mu dolgujemo več, kot bi si kdaj koli upali trditi ali kot bomo kdaj koli vedeli," je dejala in se s tem poklonila svojemu preminulemu soprogu.

Princ Filip je umrl dva meseca pred svojim stotim rojstnim dnem, bil je najdlje zaposleni britanski kraljevi soprog, saj je kraljico podpiral 70 let, potem ko je leta 1952, ko se je Elizabeta povzpela na prestol, opustil aktivno vojaško službo.

Zadnja leta pred njegovo smrtjo sta s kraljico preživela odmaknjena od vrveža kraljevskega protokola. Umaknila sta se na grad Windsor, kjer sta bila tudi med epidemijo koronavirusa.

Foto: Profimedia Elizabeta Filip

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.