Krono je prejela ...

Foto: Žurnal24 Dayanin odziv, ko je zaslišala svoje ime. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Dayana Mendoza iz Venezuele. Venezuelska predstavnica, ki je ves čas veljala za favoritinjo, je tako postala 57. miss Universe.
Oglej si celoten članek

Prva spremljevalka je postala Kolumbijka Taliana Vargas, druga pa predstavnica Dominikanske republike Marianne Cruz Gonzalez. Naši Anamariji Avbelj se ni uspelo uvrstiti med petnajst najlepših.

Finale v znamenju temnolask
Glede na izbor petnajstih deklet, ki so se uvrstila v finale, bi lahko sklepali, da se je vladavina svetlolask končala. Med petnajst najlepših so se uvrstile Dayana Mendoza (Venezuela), Zana Krasniqi (Kosovo), Elisa Najera (Mehika), Lam Thuy Nguyen (Vietnam), Tansey Coetzee (Južnoafriška republika), Laura Dundovic (Avstralija), Hiroko Mima (Japonska), Marianne Cruz Gonzalez (Dominikanska republika), Claudia Feraris (Italija), Taliana Vargas (Kolumbija), Vera Krasova (Rusija), Jazmin Dammak (Madžarska), Eliska Buckova (Češka), Crystle Stewart (ZDA) in Claudia Moro (Španija).

 

Posebne nagrade

Najlepša nacionalna obleka
Gavintra Photijak, Tajska

Miss simpatičnosti
Rebeca Moreno, Salvador

Napetost v dvorani se je stopnjevala, ko so bili sodniki postavljeni pred drugo odločitev. Izbrati so morali deset deklet, ki so nadaljevala boj za naslov miss Universe 2008. Najbolj so jih prepričale predstavnice Kosova, Avstralije, Španije, Mehike, Kolumbije, ZDA, Dominikanske republike, Rusije, Italije in Venezuele. Po razglasitvi miss simpatičnosti in zmagovalke internetnega glasovanja za najboljšo nacionalno obleko je komisija razglasila pet superfinalistk. To so postale Taliana Vargas (Kolumbija), Dayana Mendoza (Venezuela), Marianne Cruz Gonzalez (Dominikanska republika), Elisa Najera (Mehika) in Vera Krasova (Rusija).

Zvezdniški sodniki

Finalistke so na glavni prireditvi stopile pred sodniško komisijo, ki so jo sestavljali Jennifer Hawkins (Miss Universe 2004), Nadine Velazquez (igralka), Donald Trump mlajši , Roberto Cavalli (modni oblikovalec), Louis Licari (frizer slavnih), Nguyen Cong Khe (odgovorni urednik vietnamskega časnika Thanh Nien), Eesha Koppikhar (igralka), Taryn Rose (oblikovalka čevljev) in Joseph Cinque (poslovnež). Predstavile so se jim v kopalkah, večerni obleki, superfinalistke pa so odgovarjale na njihova vprašanja.

Krono je letošnji zmagovalki predala lanska miss, Japonka Riyo Mori . Morijeva je leto, ko je nosila krono, izkoristila za potovanja, na katerih je ljudi ozaveščala o virusu HIV in aidsu. Njeno poslanstvo bo nadaljevala tudi letošnja zmagovalka.

Dayana Mendoza je prejela prav posebno krono, ki so jo pripravili samo za letošnje tekmovanje. Krona, ki simbolizira vietnamski duh in kulturo, vero, upanje in enotnost, je vredna kar 120 tisoč dolarjev.


Naslednice Zane Krasniqi bodo imele težko delo.

 
Izjemen uspeh za Kosovo
Kosovo je na izboru za miss Universe sodelovalo prvič in že doseglo izjemen uspeh. Njihova predstavnica Zana Krasniqi je navdušila sodnike. Njena predstava v kopalkah jo je uvrstila na osmo mesto, v večerni obleki pa na šesto. Vse to je zadostovalo za skupno šesto mesto. Uspeh je potrdila še z uvrstitvijo med deset predstavnic, ki so tekmovale za naziv lastnice najlepše nacionalne obleke.

Miss ZDA spet na tleh
Ali Američanke spremlja smola ali so na delu temačne sile? Rachel Smith in Crystle Stewart, lanska in letošnja predstavnica ZDA na tekmovanju za miss Universe, sta med predstavitvijo večernih oblek obe končali na zadnji plati. Lanska predstavnica Smithova se je, kljub ogorčenju občinstva v dvorani, uvrstila med najboljših pet, kar pa ni uspelo Stewartovi, ki je končala na osmem mestu.

Če niste vedeli ...
►Tretjič po letu 2002 se je zgodilo, da so povprečne ocene nastopov deklet prikazali na televiziji.
►Drugič po letu 2002 so zadnje vprašanje dekletom zastavili sodniki in ne zdaj že nekdanja miss Universe.
►Če bi upoštevali samo oceno za videz v kopalkah in večerni obleki, bi krono osvojila Kolumbijka.
►Že petič je šel naslov miss Universe v Venezuelo.
►Po treh letih se je ameriški tekmovalki izmaknila uvrstitev med prvih pet.
►Tretjič zaporedoma se je japonska predstavnica uvrstila med najboljših petnajst.
►Prvič v zgodovini tekmovanja sta se predstavnici Kosova in Vietnama uvrstili med najboljših petnajst.
►Med prvimi petimi so bile tako kot leta 2004 štiri Latinskoameričanke.
►Po 11 letih suše se je med petnajst najlepših uvrstila Italijanka, po sedmih letih pa je to uspelo tudi španski predstavnici.
►Prireditev sta vodila pevka Melanie Brown in televizijski voditelj Jerry Springer .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.