Kruta in brezobzirna moč usode

Foto: Žurnal24 Moč usode je melodrama v štirih dejanjih. (Foto: Damjan Švarc, SNG maribor)
V tem mesecu bodo še štirikrat uprizorili Moč usode, pretresljivo zgodbo, zavito v opero. Danes si jo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor lahko ogledate ob 19. uri.
Oglej si celoten članek

Kakor namiguje že naslov te Verdijeve opere, se njena dramska ideja navezuje na kruto in brezobzirno usodo, ki stresa svoje besneče maščevanje na protagoniste brez kakršnega koli občutka za pravičnost.

Za opero je značilna epizodna in čustveno nabita zgodba, ki sooča življenjski slog različnih stanov sredi 18. stoletja, se vrti okoli zaljubljencev, nad katerima bdi maščevalna roka usode. Poleg vraževerja, da prinaša produkcija te opere nesrečo, je zanimivo tudi, da se protagonista Leonora (Jasmina Trumbetaš) in Don Alvaro (Valentin Enčev) od kratkega in silovitega srečanja v prvem dejanju, ko se Alvaro zaljubi v hčer markiza Calatrave (Slavko Sekulič), ne vidita vse do smrti glavne junakinje v sklepnem dejanju.

Verdiju in libretistu Francescu Marii Piavi je uspelo ustvariti glasbenodramsko uspešnico, ki tudi danes polni dvorane, saj gledalcu ponudi pretresljivo gledališko, glasbeno in nenazadnje tudi življenjsko izkušnjo, kako nemočna se lahko zdi človeška volja – tudi če jo spremljajo še tako dobri nameni.

Cena vstopnice je 25 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.