Lahko jih posvojite na daljavo

Foto: Žurnal24 Naj vsi moji prijatelji vidijo, kako sem lep in mladosten! (Foto: Shutterstock)
Ko iz kakršnegakoli razloga doma ne morete imeti psa ali mačke, lahko manj srečnim kosmatincem pomagate tudi na daljavo.
Oglej si celoten članek

Posvojitev ali botrstvo na daljavo v Sloveniji že nekaj časa omogoča kar nekaj zavetišč za živali, društev proti mučenju živali in zavodov, ki skrbijo za brezdomne živali, a po 30 dneh od namestitve v zavetišču niso deležni nobenih sredstev s strani občin. Eno od zavetišč, ki omogoča posvojitev na daljavo, je Zavetišče Horjul, kjer lahko "za svojega na daljavo" vzamete kužka ali muco, ki so med tistimi varovanci, ki so v zavetišču več kot en mesec in iz različnih vzrokov ne najdejo novega doma ali ga najdejo šele po dolgem času. Največkrat gre za starejše ali malo težavnejše kužke in muce. Ker je vzdrževanje živali v zavetiščih drago, so vsa dodatna sredstva zelo dobrodošla. In tu naj bi na pomoč priskočilo čim več posvojiteljev na daljavo.

Kako poteka posvojitev?
Posvojitelj na daljavo (lahko je fizična oseba ali podjetje) najprej izbere žival, ki bi ji želel pomagati. Nato izpolni spletno pogodbo o posvojitvi na daljavo in izbrani znesek nakazuje vsak mesec. Višino mesečnega prispevka določi posvojitelj na daljavo, cilj Zavetišča Horjul pa je, da bi imeli toliko posvojiteljev na daljavo, da bi za vsakega psa dobili dva evra na dan in za vsako muco evro, s čimer bi pokrili osnovne stroške oskrbe. Trenutno živalim v Zavetišču Horjul pomaga okoli dvesto posvojiteljev, je povedala Polona Samec, vodja Zavetišča Horjul. Če vaš štirinožni posvojenec na daljavo nekega dne najde nov dom, se pogodba lahko prekine, lahko pa izberete drugega posvojenca, vsak pes pa ima lahko več posvojiteljev na daljavo. Pogodbo o posvojitvi na daljavo sicer lahko prekinete kadarkoli. Posvojenca na daljavo lahko posvojitelj seveda obišče, a se mora prej pravočasno najaviti. Tudi v Mačji hiši, neprofitnem zavodu za oskrbo mačk in osveščanje, lahko muco posvojite na daljavo (in postanete mačja botra oziroma boter) ali pomagate materialno, "pravila" posvojitve na daljavo pa so podobna kot v Zavetišču Horjul.

Vsak po svojih močeh
Na vprašanje, zakaj se ljudje raje odločajo za posvojitve na daljavo kot za donacije, je Polona Samec pojasnila: "Lažje je vedeti, da pomagaš točno določeni živali. In posvojiteljem damo nekaj nazaj – spomnimo se jih za novo leto, za valentinovo ... Nikogar ne silimo z zneski, vsak pomaga po svojih močeh."  V največ primerih posvojitelji nakazujejo deset, 15 evrov mesečno, je dodala Samčeva. Več informacij o posvojitvah psov in mačk na daljavo poiščite na spletnih straneh zavetišč za živali in društev proti mučenju živali. Med drugim preverite Društvo proti mučenju živali Trbovlje, Društvo za varstvo in proti mučenju živali Maribor in Društvo za zaščito živali Kočevje. Prav povsod pa bodo veseli pomoči v obliki hrane, odej, igrač, sprehodov ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.