Lepotni nasveti slovenskih strokovnjakov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vodilni slovenski strokovnjaki za nego in lepoto telesa svetujejo, kako naj bolje poskrbeti za obnovo kože, nohtov in las, ki so bili izpostavljeni soncu, vetru in morski vodi.
Oglej si celoten članek

Čiščenje in vlaženje

“Po prihodu s poletnega dopusta je koži na obrazu najbolje privoščiti dober piling in strokovno nego,” svetuje kozmetičarka Blanka Lagoja iz kozmetičnega salona Beautyfit.

Kreme za sončenje niso več potrebne

Kot pravi Lagojeva, kreme za zaščito pred soncem v tem času načeloma niso več potrebne. “Ko je koža že zagorela, tovrstnih krem ni več treba uporabljati, saj je koža najverjetneje že dosegla vrhunec zagorelosti, možnost sončnih opeklin pa je tako manjša ali nična,” razlaga.
Po prihodu z dopusta je bistveno, da kožo na obrazu izdatno vlažimo,” opozarja Lagojeva in dodaja, da je pomembno tudi, da kremo za obraz izberemo glede na tip in starost kože, saj “starejša koža potrebuje bistveno več hranilnih snovi kot mlada”.

Zagorelost podaljšajte, lotite se pigmentnih madežev

Po koncu poletja, ko je bila koža navadno precej izpostavljena sončnim žarkom, se poleg porjavelosti na njej lahko pojavijo pigmentni madeži in lise. Kot razlaga Maja Mrevlje, vodja Medicinsko estetskega centra Perfect Body, tovrstni madeži največkrat nastanejo zaradi pretiranega izpostavljanja soncu.

Za daljšo zagorelost aloe vera

Pigmentne madeže, ki nastanejo zaradi izpostavljanju soncu, lahko poskusimo omiliti z uporabo posebnih kozmetičnih sredstev, namenjenih odpravi madežev,” svetuje Mrevljetova. “Madeže lahko odpravimo tudi z uporabo aminokislin, s posebnim tretmajem v salonu, v zadnjem času pa sta priljubljeni tudi metoda pomlajevanja z lastno plazmo in kisikova terapija,” razlaga.
Po izpostavljanju soncu je naša koža tudi dehidrirana, zato ji moramo zagotoviti predvsem dovolj vlage. V ta namen priporočam uporabo gela z dodano aloe vero, ki bo pripomogla tudi k podaljšanju zagorele polti še dolgo v jesen,” sklene Mrevljetova.

Nad rumene nohte z limono, kisom ali mikropilingomIzdatna nega

Kot razlaga Marija Klincov, vodja salona za manikuro NailSpa studio, je koža na rokah poleti velikokrat izsušena in razpokana, poleg tega pa se lahko na njej pojavijo sončne pege, gube ali celo glivične in bakterijske infekcije. Kot dodaja, je v tem času zato rokam smiselno privoščiti izdatno nego in manikiro nohtov.

Negovalni izdelki iz domače shrambe

Za nego doma lahko uporabite tudi domače naravne proizvode, ki kožo negujejo in hranijo. Klincova predlaga, da si kopel za roke pripravite s kamilicami in sokom limone, piling z zdrobom in medom, masko za roke iz kisle smetane ali jogurta, proti znakom staranja bo dobro dela zmečkana banana, proti madežem pa obloga iz nastrganega jabolka in limete. Pogosta poletna težava je tudi zabarvanost nohtov. “Madeže, ki so posledica dolgotrajnega lakiranja nohtov in neuporabe podlaka, lahko odstranimo z limoninim sokom, kisom, sodo bikarbono ali mikropilingom nohtov,” še zaključuje Klincova.

Pri domači pedikuri nikoli ne posegajte po rezilih, ampak raje uporabljajte pile
Stopala in nohti. Popoletni tegobi, kot sta otrdela koža na stopalih in rumena obarvanost nohtov, preglavice povzročata številnim. Vodja Ekozmetičnega salona Marina Furčič svetuje redno uporabo krem in občasne obiske pri pedikerju.

Otrdela koža in glivice

Otrdela koža na stopalih nastane predvsem zaradi nošenja natikačev in zato, ker veliko hodimo tudi bosi. Pogosta tegoba je tudi rumena obarvanost nohtov, na katero moramo biti po besedah Furčičeve še posebno pozorni, saj gre “lahko za glivično infekcijo, ki jo je treba zdraviti”. Če nismo prepričani, je najbolje obiskati pedikerja.
Otrdelo kožo sami najlažje in najvarneje odstranimo s piljenjem in rednim nanašanjem kreme za stopala, ki preprečuje nastanek trde kože,” svetuje Furčičeva, poleg tega pa doma odsvetuje uporabo rezil, ki lahko z malo nepazljivosti povzročijo hude ureznine.

Na lase šampon z veliko proteinov

Sonce zmanjšuje prožnost las, povečajo se poroznost in nepravilnosti na lasni površini, morska voda pa lase dodatno izsuši,” razlaga Mitja Sojer - Mič, vodja frizerskega salona Mič Styling.

Striženje ni edina rešitev

Da bi lase okrepili in jih zaščitili pred površinskimi poškodbami, jih moramo že preventivno ustrezno negovati s primernim šamponom, balzamom in masko,” nadaljuje Sojer. Kot pravi strokovnjak za lase, je pomembno predvsem, da proizvodi vsebujejo veliko proteinov ter da so vlažilni in las ne mastijo. “Druge sestavine pa zmeraj izbiramo glede na tip in stanje las,” dodaja.
Kadar so lasje že poškodovani, pa tudi striženje las ni edina rešitev. “Poskusite lahko s kakovostnimi izdelki za nego; začnete lahko s šamponom, balzamom in masko, ki bodo vaše lase nežno ukrotili in jim podelili strukturo,” sklene frizer.

Poškodovanih las ne oblikujte z vročimi instrumenti

“Poletje je čas, ko vlažnost v zraku močno naraste in lahko povzroči veliko težav z lasmi; tudi poškodbo povrhnjice las, suho lasišče in razcepljene konice,” ponazarja vodja verige frizerskih salonov Marko Matjaž in prikazuje nekaj osnovnih načinov skrbi za lase glede na njihov tip.

Nego prilagodite tipu las in trenutnemu stanju

Tanke lase zmeraj umivajte z blagimi šamponi, nato pa nanje nanesite tako imenovani “leave-in” balzam. Kodraste lase operite z vlažilnim šamponom, nato pa uporabite še balzam za suhe lase, ki ga lahko nanesete tudi v večjih količinah,” razlaga strokovnjak in dodaja, da se lahko balzam, kadar lasje kljub tem ukrepom ostajajo krepasti na dotik, uporablja vsak dan, maska za lase pa vsak drugi dan. “Kadar so lasje močno izsušeni ali poškodovani, pa svetujem, da za nekaj časa prenehate uporabljati vroče instrumente za oblikovanje pričeske,” sklene Matjaž.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.