Letošnja sezona bo ena hujših

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zaradi dolge mrzle zime drevesa in trave zacvetele hkrati.
Oglej si celoten članek

Če ste alergični na cvetni prah, pa vam ta doslej še ni povzročal hudih težav, se pripravite! Zaradi dolge in hladne zime bodo trave in številna drevesa zacvetela hkrati. "Koncentracije cvetnega prahu bodo letos najhujše v zadnjih desetletjih," opozarja professor Roy Kennedy iz britanskega nacionalnega inštituta aerobiologije.

Ukrepajte torej pravočasno. Če imate predpisane antihistaminike, jih začnite jemati, še preden se pojavijo težave. Jemljite jih vsakodnevno, ne glede na to, ali težave zaradi dežja popustijo. Priskrbite si pršilce za čiščenje nosu s katerimi boste omilili kihanje ter kapljice za oči. Pri nakupu teh pripomočkov farmacevtu povejte, katere antihistaminike jemljete.

Zadržujte se doma

Skušajte se čim bolj izogibati cvetnemu prahu, ne odhajajte na prosto zjutraj ali pozno popoldne, preoblačite in redno perite obleke, ne vozite se z odprtim avtomobilskim oknom.

V celinski Sloveniji so se že začela pojavljati zrna cvetnega prahu zelo alergenih trav.  "Koncentracija je tako nizka, da ne bo povzročala težav alergikom," pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja. V celinski Sloveniji je sicer visoka koncentracija cvetnega prahu hrasta, bukve in gabra, v Primorju pa je visoka koncentracija tudi cvetnega prahu platane. Cvetni prah gabra,  hrasta in platane veljajo za srednje alergene.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.