Limonina torta

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ponedeljkovo popoldne si popestrite s peko slastne limonine torte.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • grand marnier
  • sladkorna raztopina

Biskvit:

  • 5 jajc
  • 145 g sladkorja
  • 145 g moke
  • 15 g škroba
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici grand marnierja
  • lupina 1 limone

Limonina krema:

  • 400 ml mleka
  • 150 g sladkorja
  • pol stroka vanilje
  • 5 rumenjakov
  • 40 g škroba
  • 3 limone
  • 50 g masla
  • 250 ml sladke smetane

Preliv:

  • 300 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 150 g glukoze
  • naribana lupina 1 limone
  • 8 g pektina

Kandirane limonine rezine:

  • 1 limona
  • 200 g sladkorja
  • 200 ml vode

Priprava:

Biskvit

  1. Jajca s sladkorjem penasto stepamo, dodamo nastrgano limonino lupino in premešamo.
  2. Moko, škrob in pecilni prašek skupaj presejemo ter primešamo jajčni masi.
  3. Maso namažemo na papir za peko v tri plasti premera 22 centimetrov.
  4. Pečemo 7 minut pri 200 stopinjah Celzija.
  5. Biskvit takoj vzamemo iz pekača in zložimo plasti drugo na drugo, vrhnjo obrnemo narobe in pustimo, da se ohladi.

Limonina krema

  1. Zavremo mleko z vaniljinim strokom.
  2. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo sok vseh limon in nastrgano limonino lupino.
  3. Nato v kremo gladko umešamo škrob in prilijemo precejeno vrelo mleko.
  4. Kremo kuhamo, da vre približno 3 minute. Potem primešamo maslo, kremo pokrijemo in jo ohladimo.
  5. Ko se ohladi, jo gladko razmešamo in dodamo stepeno smetano.

Preliv

  1. Zavremo polovico sladkorja, vodo, glukozo in limonino lupino.
  2. Primešamo preostali sladkor s pektinom, spet zavremo in ohladimo.

Kandirane limonine rezine

  1. Limono narežemo na rezine debeline 3 milimetre. V lonec damo vodo, sladkor in limonine rezine. Vse skupaj zavremo in pustimo, da rahlo vre 10 minut.
  2. Potem odstranimo z ognja, pokrijemo in pustimo stati 24 ur.
  3. Nato limonine rezine odcedimo in jih na sobni temperaturi sušimo približno en dan. Lahko jih sušimo v pečici pri 70 stopinjah Celzija ali pa v sušilniku sadja.

Torta

  1. Vzamemo prvo plast biskvita, jo malo namočimo s sladko raztopino in malo grand marnierja, namažemo s tretjino kreme, pokrijemo z drugo plastjo in postopek ponovimo ter pokrijemo s tretjo plastjo, ki jo tudi malo namočimo. S preostalo kremo torto premažemo in jo damo v hladilnik za pol ure.
  2. Nato jo prelijemo s prelivom.
  3. Torto narežemo na dvanajst kosov ter okrasimo z rezinami kandirane limone in stepeno smetano.

VEČ JEDI Z LIMONO NAJDETE TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.