Ljubljana bo navdušila ljubitelje kulturnih prireditev

Foto: Profimedia
Do otvoritve 67. Ljubljana Festivala nas loči še manj kot teden dni in v njem se bodo začele vaje za opero Aida, ko se bodo med drugim na Kongresnem trgu z nastopajočimi prvič seznanili plemeniti lipicanci.
Oglej si celoten članek

Poleg vaj in postavljanja scenografije na prizorišče v središču mesta pa bo sočasno potekal tudi Festival Ljubljana na Ljubljanici. Komorni glasbeni festival letos poteka že četrto leto na turističnih ladjicah, ki vsak dan omogočajo edinstveno doživetje naše prestolnice. Na šestnajstih koncertih se bodo predstavili mladi nadobudni glasbeniki iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Akademije za glasbo v Ljubljani.

Festival Ljubljana na Ljubljanici
Komorni glasbeni festival Ljubljana Festival na Ljubljanici poteka že četrto leto v sklopu poletnega 67. Ljubljana Festivala. Na reki z bogato zgodovino, Ljubljanici, lahko na turističnih ladjicah prisluhnete duetom, triom in kvartetom dijakov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Nastopajoči vas bodo očarali s svojo mladostno energijo in glasbenim talentom, zato se prepustite zvoku prijetnih melodij in si oglejte slikovita nabrežja starega mestnega jedra.
(27. 6.–30. 6., turistične ladjice na Ljubljanici)

AIDA – stalnica železnega opernega repertoarja
Verdijeva Aida že vrsto let polni dvorane po vsem svetu. Zaradi svoje večne ljubezenske tematike, izrazne glasbe in veličastnih prizorov velja za eno najbolj poznanih oper. Tokrat bo zaživela v režiji Dražena Siriščevića, ki jo bo priredil posebej za Kongresni trg. V uprizoritvi bodo poleg mednarodnih solistov nastopili Orkester Slovenske filharmonije, Zbor Opere SNG Maribor, Zbor in balet HNK Split ter izbrani statisti. Danes bo med drugim na novinarski konferenci potekal protokolarni podpis med institucijama, Festivalom Ljubljana in Slovensko filharmonijo, saj je Orkester Slovenske filharmonije rezidenčni orkester Festivala Ljubljana 2019. Zasedbo, ki jo sestavlja več kot 400 nastopajočih, bodo v triumfalnem sprevodu še dodatno popestrili plemeniti lipicanci iz Kobilarne Lipica, kar bo edinstveno doživetje za vse navzoče. Koreografija v operi Aida je pogosto mimohod, zato je veliko vaj posvečenih temu, da lipicanci ostanejo mirni kljub glasnosti velikega orkestra in lučem, posebnost predstave pa je tudi, da bodo konji hodili v neposredni bližini gledalcev. Glede na to, da se je razvoj klasične dresure v antiki začel s šolanjem konj za vojaške namene, bodo v Aidi pustili tudi lipiški pečat s predstavitvijo nekaterih elementov klasične dresure. Na otvoritvi 67. Ljubljana Festivala bodo tako nastopili najboljši žrebci, ki so velikih nastopov vajeni, vse lipicance pa skrbno trenira mednarodno priznani francoski trener Benjamin Aillaud.
 

Več o programu lahko preberete TUKAJ.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.