Losos odganja prehlad

Foto: Žurnal24 Losos je bogat z vitaminom D. (Foto: iStockphoto)
Nove ameriške študije kažejo, da tudi vitamin D, topne vlaknine in vitkost pripomorejo h krepitvi imunskega sistema.
Oglej si celoten članek

25 mikrogramov vitamina D
Vitamin D, ki ga telo naravno proizvaja pod vplivom sončne svetlobe, pomaga imunskim celicam prepoznati ter uničiti bakterije in viruse, zaradi katerih zbolimo, ugotavlja Adit Ginde s School of Medicine na Koloradski univerzi. Raziskava na japonskih otrocih je pokazala, da je skupina, ki je jemala vitamin D, za gripo obolevala 40 odstotkov manj kot skupina, ki tega ni počela. Vitamin D v naravi najdemo v mastnih ribah, sicer pa v prehranskih dopolnilih.

Jabolko (in kosmiči) na dan
Citrusi, jabolka, korenčki, fižol in oves so živila, bogata s topnimi vlakninami, ki pomagajo premagati vnetja. To je na vzorcu miši ugotovila Christina Sherry z Univerze v Michiganu. Netopne vlaknine so sicer prav tako zdrave, vendar ne vplivajo toliko na imunski sistem.

Ohranjajte vitko postavo
Odrasli s čezmerno telesno težo, ki so zmanjšali kalorični vnos za tretjino, so za 50 odstotkov povečali svoj imunski odziv, je pokazala študija na Univerzi Tufts. “Z zmanjšanjem kalorij se zmanjša tudi raven sestavin v telesu, ki lahko oslabijo imunski odziv,” meni Simin Meydani, ki je sodeloval pri raziskavi.

Po ekopridelke za več vitaminov :

  • Hipermarketi. Ekološko sadje in zelenjava vsebujeta več vitaminov, hranilnih snovi in antioksidantov. Ekološka hrana je poleg tega okusnejša od industrijsko pridelane. Na voljo je tudi v večjih trgovskih središčih.
  • Tržnice. Ekopridelke lahko kupite na ekotržnicah in v specializiranih trgovinah. Sadje in zelenjava ekopridelave morata imeti oznako eko ali bio, prodajalci pa morajo imeti ustrezen certifikat.
  • Kmetije. Bio- in ekoizdelke si boste po najnižjih cenah zagotovili z obiskom ekoloških kmetij. Seznam in več informacij najdete na www.eko-kmetije.info.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.