Svetlo zeleno meso sadeža je odličen vir vitamina C, saj ga en sam sadež vsebuje več, kot ga na dan potrebuje odrasel človek. Ker je dober vir kalija, ki nevtralizira visoko vsebnost natrija v prehrani, ga povezujejo z zdravim krvnim pritiskom. Poleg tega vsebuje tudi zadostne količina vitamina E, A in B, veliko magnezija, pomembne balastne snovi in minerale, med katerimi lahko izpostavimo fosfor, ter kalcij in železo.
Krepi imunski sistem
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C pospešuje zdravljenje ran in hkrati ščiti imunski sistem. Pripisujejo pa mu tudi druge pozitivne lastnosti, kot so spodbujanje delovanja mišic, pri čemer lahko izpostavimo srčno mišico, ter utrjevanje ožilja in vezivnega tkiva.
|
Kivi doda sadni solati eksotični pridih. © iStockPhoto |
Zadovoljive količine topnih vlaknin, ki se skrivajo v kiviju, znižujejo raven holesterola, ki ga nato telo izloči kot odpadek. Tudi kalorična vrednost je nizka, le okoli trideset kalorij na povprečno velik sadež.
Sadna solata ali liker?
Pestrost okusov, ki se podajo h kiviju, je zelo raznolika, zato ni čudno, da je v kulinariki priljubljen tako za pripravo sadnih solat, tort in drugih sladic kot za prilogo mesnim jedem, sirnim ploščam in podobno. Ste že poskusili kivijev liker ali pa domačo marmelado?
Alergični?
Kivi, tako kot ananas in papaja, spada med sadeže, ki pri ljudeh pogosto izzovejo alergične reakcije. Glavni krivec je encim actinidia, ki razkraja beljakovine.