Mama bodočima staršema

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tudi v Sloveniji je vse več porodnih spremljevalk, ki jih imenujemo tudi dule (pogost je zapis doula).
Oglej si celoten članek

Kot dula pred in med rojstvom ter med njim spremljam pare v porodnišnicah, porodnih hišah ali doma. Menim, da je za kulturo bivanja zelo pomembno, da ljudje v odraščajoči dobi izvejo, kako so se rodili, kako lahko zavestno spočnejo, so noseči in rojevajo ter kakšne možnosti izbire imajo ob tem,” svoje delo pojasnjuje dula Martina Štirn.

Dula poskrbi za starša

Dulina naloga oziroma poslanstvo je, da novi mami in očetu omogoči karseda lep čas pričakovanja, porajanja in spoznavanja dojenčka. To vključuje tako praktično pomoč in podajanje informacij kot oporo v obliki spodbud in predlogov, ki bodočima staršema pomagajo prevzeti odgovornost za sprejemanje zanju pravilnih odločitev. “Biti dula je miren, nežen poklic; bolj kot to, kaj delamo, je pomembno, kako srčne smo z nosečnico, parom, otrokom,” pravi Štirnova. Nosečnice z dulino pomočjo izdelajo porodni načrt in se poleg drugega učijo tehnik sproščanja.

Teden v znamenju dul

Več o dulah in njihovem delu boste lahko ob prvem svetovnem dnevu dul izvedeli na več dogodkih, ki se bodo od 22. do 28. marca odvijali po Sloveniji. Podroben koledar prireditev si lahko ogledate tukaj.

Več kot 30 jih je že

V državi imamo več kot 30 dul, medse pa bodo z veseljem sprejele nove članice. Poiščete jih lahko prek združenja slovenskih dul, ki ga najdete na spletu, in sicer na strani Doula-si.org.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.