Manj prijateljic, manj stresa

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čeprav smo sposobni imeti več kot sto prijateljev naenkrat, bi bilo bolje, da bi jih imeli čim manj. Tako vsaj trdijo znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Raziskava, ki so jo izvedli na Harvardu, je privedla do zanimivih dognanj. Za pripadnice nežnejšega spola bi bilo najbolje, če bi imele le štiri bližnje prijateljice. "Kakovost odnosov je veliko pomembnejša od količine prijateljev," pojasnjuje psihologinja Caroline Adams Miller z omenjene univerze.

Ženske v prijateljstva vlagajo veliko truda in zato od prijateljskih odnosov tudi veliko pričakujejo. Razočaranje je zato veliko, če jih prijateljice pustijo na cedilu, pa pravi raziskava, ki so jo izvedli na univerzi v Kansasu. Štiri prijateljice so tako po mnenju znanstvenikov vredne več kot cela skupina prijateljic. Znanstveniki so odkrili tudi to, da se med ustvarjanjem novih prijateljstev pri ženskah sprošča hormon, ki blaži stres.

Manjše število prijateljic pa pozitivno vpliva tudi na primate. Opice, ki imajo bližnje odnose z manjšo skupino pripadnic, živijo dlje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.