Marijanu Smodetu grozil zapor!

Foto: Voyo
Foto: Voyo
Priljubljeni glasbenik je le za las ušel zaporu!
Oglej si celoten članek

Le kdo ne pozna priljubljenega in uspešnega glasbenika Marijana Smodeta. Pred leti je nizal hit za hitom in se s svojimi čutnimi besedili usidral v srca mnogih od nas. A dolgo se ni vedelo, da je imel priljubljeni pevec v tistem času s takratno komunistično partijo velike težave. Pretilo mu je celo, da bo po hitrem postopku končal za zapahi.

Krivo je bilo besedilo pesmi Mrtva reka, ki je postala praktično že ponarodela. Zdaj, po več kot 40. letih od nastanka te pesmi, nam je zaupal.


"Mrtva reka je bila posneta leta 1980, a na plošči je izšla kasneje, šele leta 1982. Besedilo Mrtve reke izhaja iz reke Meže. Ta reka je bila v tistem času, v poznih sedemdesetih letih, zelo onesnažena s svincem. Dobesedno je biča mrtva, brez življenja, kalna in na pogled kot smetana. Nas upornikov se je to dotaknilo, a je bilo v nasprotju z družbenimi usmeritvami takratnega časa. Takratnemu režimu je bil poglavitni cilj zaslužek, za naravo jim ni bilo mar. Ko sem izdal Mrtvo reko, je o meni zasedal pokrajinski odbor zveze komunistov! Da, zaradi mene so takrat imeli posebno sejo, sejo o Marijanu Smodetu. Skoraj bi šel za nekaj let počivat!"

A Mrtve reke niso uspeli utišati in zdaj, po več kot 4.500 nastopih Marijana Smodeta, ljudje še vedno na nastopih družno prepevajo z njim in dajejo pesmi nov zagon.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 12:17 3. Avgust 2022.

    Če bi bilo kaznivo "ustvarjati" slabo glasbo, bi bil tip res v zaporu.

  • 09:48 3. Avgust 2022.

    Tale Smode laže, ko, pes. Če bi oblast tko maltretirala kritčne glasbenike, bi bli člani Pankrtov še danes zaprti in …

  • 11:28 2. Avgust 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.