Čebele proizvajajo med iz rastlinskega nektarja, sestavljen pa je iz mešanice vode in dveh enostavnih sladkorjev – fruktoze in glukoze. Svetlejši kot je med, več fruktoze vsebuje.
Bolj zdravo sladkanje
Čeprav je zelo kaloričen, je med boljša izbira od belega sladkorja - 100 g medu vsebuje okoli 288 kalorij, 100 g sladkorja pa okoli 394 kalorij. Med vsebuje nekaj vitamina B, vitamina C, folne kisline, malo beljakovin (predvsem gozdni med) in mineralov (natrij, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, železo in mangan).
Zdravi skoraj vse
Največji sloves ima med kot zdravilo za pljučne težave, še posebno za izkašljevanje sluzi. Krepi imunski sistem, obnavlja celice, celi rane, blaži bolečine, spodbuja prebavo, deluje kot blago pomirjevalo, z njim pa lahko pozdravite tudi vneto grlo. Zdravilni napitek za vneto grlo pripravite tako, da v kozarec vroče vode zmešate dve žlički medu in sok polovice limone. Med lahko uporabljate tudi pri težavah s slabokrvnostjo, saj čisti kri, spodbuja njeno nastajanje in uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk. Zvečer ne morete zaspati? Pripravite si napitek (lahko čaj ali toplo vodo) z dvema žličkama cvetličnega, kostanjevega ali lipovega medu.
Nad opekline
S pomočjo medu lahko naredite tudi dobre obkladke, ki blažijo predvsem oparine in sončne opekline. Lahko ga nanesete neposredno na kožo ali pa ga razdredčite z vodo ali mlekom. Med preprečuje ali omili pojav mehurjev in brazgotin (predvsem kadar so opekline ali poškodbe hujše).
Medeno lepotičenje
Med je ena od sestavin v mnogih pilingih in maskah za obraz. Če je vaša koža mastna, jo osvežite z masko, ki jo pripravite iz beljaka, žličke medu, žličke olivnega olja in nekaj kapljic limone. Masko z obraza sperite z gazo, namočeno v kamilični čaj.
Ste vedeli?
- Kostanjev med najpogosteje uporabljajo v kozmetiki, za pospeševanje prebave in pri želodčnih vnetjih.
- Sivkin, lipov in žajbljev med se uporabljajo za razkuževanje in zdravljenje vnetega grla.
- Cvetlični med je najboljši za srce in ožilje.