Medeni možički

Foto: manca Borko medenjaki Foto: manca Borko medenjaki
Prvi praznični piškoti iz božične pekarne so vedno medenjaki. Zanje obstaja množica receptov; od takih, po katerih se testo izrezuje z modelčki, do takih, kjer se testo oblikuje v kroglice; medenjaki so lahko bolj ploščati in trši ali pa mehkejši in debelejši.
Oglej si celoten članek

Tudi sestavine so lahko različne, vsekakor pa sta obvezna med in vsaj ena od prazničnih začimb. Sestavinam, naštetim v receptu, lahko dodate mleti kardamom, koriander in piment, nekateri recepti pa vključujejo tudi oreške, suho sadje ali arancine. Veliko dežel ima lokalno značilne medenjake – pri nas so to dražgoški kruhki.

Čakanje, da se umedijo

Medenjaki se pred prazniki pečejo prvi, saj se morajo, preden jih pojemo, v večini primerov umediti oziroma zmehčati. To lahko traja od dveh do treh tednov, postopek pa pospešimo tako, da v pločevinasto škatlo, v kateri medenjake hranimo, damo nekaj olupkov jabolka.

Potrebujete:

  • 100 g masla
  • 250 g medu
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • pol čajne žličke mletih klinčkov
  • pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • četrt čajne žličke mletega popra
  • ščepec soli
  • 500 g moke
  • 1 čajno žličko sode bikarbone
  • 1 jajce
  • modelčke za izrezovanje
  • okraske (na primer bela ali barvna kontura, pisani bomboni, pisane mrvice)


Priprava:

  • V kozici stopite maslo, dodajte sladkor in med ter med mešanjem segrevajte tako dolgo, da se sladkor stopi. Odstavite in ohladite na sobno temperaturo.
  • V večji posodi zmešajte moko z začimbami, soljo in sodo bikarbono.
  • Sredi moke naredite jamico ter vanjo vlijte sladkorno zmes in razžvrkljano jajce. Na hitro zamesite testo in ga oblikujte v kepo. Posodo pokrijte s plastično folijo. Testo naj na sobni temperaturi počiva od pet do deset ur.
  • Ventilatorsko pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite tri pekače, obložene s papirjem za peko.
  • Spočito testo na rahlo pomokani deski razvaljajte približno pol centimetra debelo ter izrežite možičke in jelenčke.
  • Piškote pazljivo preložite na pekače. Če želite, jih lahko premažete s stepenim jajcem ali beljakom. Pecite jih od 12 do 14 minut.
  • Pečene piškote zložite na rešetko in počakajte, da se ohladijo. Ohlajene okrasite s konturo, nanje s konturo prilepite bombončke. Če želite, lahko iz beljakov in sladkorne moke pripravite belo glazuro in jih okrasite s to.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.