Mesne kroglice s konjakom

Foto: Norbert Tutschek
Foto: Norbert Tutschek
Ste že pokusili mesne kroglice v omaki s konjakom? Če ne, recept poiščite spodaj.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

Za mesne kroglice:

  • 1/2 čebule
  • 2 žlici peteršilja (nasekljanega)
  • 1 čajna žlička kaper (narezanih)
  • 1 žlica masla
  • 150 ml sladke smetane (ali mleka)
  • 130 g toasta (ali kockic belega kruha)
  • 2 jajci
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • začimbe za pašteto (ali piment)
  • 700 g mletega mesa
  • drobtine (po potrebi)
  • 4 žlice masla

Za konjakovo omako:

  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 šilce konjaka (ali vinjaka)
  • 250 ml goveje juhe
  • 150 ml sladke smetane

Za posip:

peteršilj (nasekljan)

Priprava:

  • Za mesne kroglice najprej čebulo narežemo na koščke in jo skupaj z malo peteršilja na vročem maslu počasi pražimo na manjši ponvi.
  • Dodamo sesekljane kapre in na hitro premešamo. Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi.
  • V manjšo posodo damo koščke toasta, jih polijemo s sladko smetano in pustimo stati.
  • Jajci v kozarcu dobro zmešamo z vilicami ter močno začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in začimbami za paštete. Kruh iztisnemo in zmešamo z mletim mesom, začinjenima jajcema in praženo čebulo. Še enkrat začinimo in po potrebi dodamo nekaj drobtin, da masa ni prerahla.
  • Iz mase z rahlo navlaženimi rokami oblikujemo mesne kroglice. Nato na ponvi pogrejemo olje ali mast in jih pečemo toliko časa, da so pečene tudi znotraj (od 8 do 15 minut). Nato jih vzamemo iz ponve in jih pokrite postavimo na toplo.
  • Za konjakovo omako uporabimo ostanek tekočine od peke, vanjo dodamo nekaj gorčice, zalijemo s konjakom in pustimo, da se prekuha.
  • Dolijemo juho in pustimo, da omaka zavre. Dodamo sladko smetano in še enkrat zavremo.
  • Mesne kroglice razporedimo na krožnike, jih pokapamo s konjakovo omako in postrežemo z nasekljanim peteršiljem.

Več jedi iz mletega mesa poiščite tukaj!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.