Mestne matere so bolj depresivne

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Matere v urbanem okolju so bolj nagnjene k poporodni depresiji.
Oglej si celoten članek

Poporodna depresija je zdravstveno stanje, pri katerem imajo novopečene matere hude in dolgotrajajoče depresije, ki se lahko ponavljajo vse do otrokovega prvega leta starosti. Simptomi se pojavijo v povprečju med prvim in tretjim tednom po porodu. Matere se počutijo ničvredne, obupane in lahko sebi in otroku škodujejo.

Prejšnje raziskave so pokazale, da poporodna depresija prizadene eno od sedmih mater, ki je pravkar rodila. Vzrok za to je neznan, strokovnjaki pa so prepričani, da se to zgodi zaradi hormonskih sprememb med in po nosečnosti, zaradi sprememb v telesu med nosečnostjo ter skrbi o tem, kako biti mama in katere vse spremembe prinaša nov družinski član.

Na podeželju bolj osredotočeni na družino

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli več kot 5000 Kanadčank, ki so živele na podeželju, v mestu in na vmesnih predelih. Iz urbanih območij je za depresijo trpelo deset odstotkov žensk, medtem ko se je z depresijo spopadalo le šest odstotkov žensk v ruralnem okolju. Ženske v urbanih naseljih so potožile še, da so imele manj pomoči med in po nosečnosti.

"Naša predvidevanja so v tem, da na manjših področjih prihaja do večje podpore, ker si je družina bližje. Na ruralnem področju so bolj osredotočeni na družino," je povedala psihiatrinja Simone Vigod. Kjer je več ljudi, pa vedno prihaja do izolacije. Ljudje se preselijo od svojih družin, delajo po cele dneve, prevoz na delovno mesto je daljši, partnerji pa niso veliko skupaj, še pojasni.

Krivi še drugi faktorji

Ni pa samo okolje, kjer živijo, krivo za poporodno depresijo. Prizadene lahko matere, ki so rodile pred svojim dvajsetim letom, osebe, ki imajo težave z alkoholom in drogami ter matere, ki nosečnosti niso načrtovale ali je hotele. Med faktorji za depresijo so tudi depresija v družini, bipolarna motnja ali napadi tesnobe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.