Milje, moteli in življenje ob plaži

Foto: Damjan Grimšič Zahodna obala ZDA. Foto: manca Borko Zahodna obala ZDA. Foto: manca Borko Zahodna obala ZDA. Foto: Damjan Grimšič Zahodna obala ZDA.
Zahodna obala ZDA. Klasično pot po Kaliforniji lahko prevozite v treh tednih.
 Kot v filmu. Potrjevanje podob, ki jih poznamo s filmskega traku.

Oglej si celoten članek

Road trip – z avtom na pot. V trikotniku med San Diegom, Las Vegasom in San Franciscom je 3.700 kilometrov poti po zahodni obali ZDA in Route 66. Spanje v motelih, hamburgerji in palačinke, ki padejo iz avtomata, razredčena ameriška kava v ogromnih lončkih in vzkliki: “To je kot v filmu.”

Hiša za nekaj milijonov

Razkošne vile Los Angelesa si lahko ob nedeljah ogledate od blizu, saj z obcestnih oznak vabijo odprte hiše, ki so naprodaj. Na ulicah vas bodo pričakali tudi garažne razprodaje in otroci, ki prodajajo limonado. Trenutno si lahko v Dolby (Kodak) Theatru ogledate vrhunsko predstavo Iris skupine Cirque du Soleil.

Ob obali do San Diega

Med Los Angelesom in San Diegom je največ širokih peščenih plaž, na katerih kraljujejo srfarji in mladina, pivo je poceni, rek Life is a beach* pa se potrjuje ves čas. Iz San Diega vodi po notranjosti prek nacionalnega parka Joshua Tree in puščave Mojave logična povezava z Las Vegasom.

Vsi stereotipi, ki jih veste o njem, držijo, začetne stave v kazinojih pa so tako visoke, da boste denar raje obdržali v denarnici. Južni obroč Velikega kanjona je okoli 450 kilometrov stran, vendar se vožnja izplača s prvim pogledom nanj.

Po cesti vseh cest do L. A.

Route 66 vodi nazaj do Los Angelesa, od tam pa obalna hitra cesta čez mediteransko Santa Barbaro, mimo ekoloških nasadov jagod ter globokih klifov do Montereya in Carmela by the Sea. Hiše v njem so kot iz pravljice o Janku in Metki.

Za San Francisco, kjer je število diplomantov verjetno v sorazmerju s številom čudakov na ulicah, pa je nekaj dni čisto premalo. *Življenje je plaža.

NARODNI PARKI

Foto: Damjan Grimšič Ameriški park Joshua Tree. Joshua Tree. Glavna značilnost nacionalnega parka Joshua Tree so ogromne drevesaste juke, ki najbolj množično rastejo na stičišču puščav Kolorado in Mojave.

Sedemdnevna vstopnica za avtomobil stane 15 dolarjev, z njo dobite tudi zemljevid.

V parku je mogoče plezati in kolesariti, veliko pa boste videli že na razglednih točkah ob dobro urejeni cesti.

Foto: Damjan Grimšič Ameriški park Veliki kanjon. Veliki kanjon. Eno izmed sedmih naravnih čudes sveta je pravzaprav struga reke Kolorado, dolga 450 kilometrov in globoka do 1.800 metrov.

Obiskovalci si Veliki kanjon velikokrat ogledajo iz Las Vegasu najbližjega zahodnega obroča, čeprav je menda najbolj spektakularen pogled iz južnega obroča. Sedemdnevna vstopnica za avto stane 25 dolarjev.

Vanj se je mogoče spustiti peš ali na mulah, raftati po reki Kolorado ali si kanjon ogledati iz helikopterja. Najcenejši je pogled z razglednih točk ob cesti, v bližnjem kinu Imax pa vrtijo tudi dober 3D-film o kanjonu.

Po zahodni obali potujte zunaj sezone in z avtomobilom

Čas. Če lahko, se na pot odpravite spomladi ali jeseni. Poleti je v ZDA glavna turistična sezona, cene nastanitev pa zato predvsem ob koncih tedna poletijo v nebo.

Vreme. Kalifornija je znana po večni pomladi, zato tudi poleti ni prevroče. Razmeroma hladno je tudi na več kot 2.500 metrih v Arizoni, čez 40 stopinj Celzija pa se ogreje v puščavah in Las Vegasu.

Letalska vozovnica. Za polet iz Benetk boste odšteli od 800 do tisoč evrov, odvisno od tega, kdaj letite in koliko prej boste vozovnico kupili.

Prevoz. Razen v San Franciscu, ki velja za mesto z enim od bolj razvitih javnih prevozov v ZDA, je skoraj obvezen avtomobil. Potovali bi lahko brez njega, vendar se ne boste mogli ustavljati ob obali, jesti na plaži in podobno.

Najem z vsemi zavarovanji vas bo stal okoli 800 evrov, za opisanih 3.700 kilometrov pa računajte še na okoli 300 evrov za bencin. Pa še opozorilo – ker v puščavah ni bencinskih črpalk, se tja odpeljite s polnim tankom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.