Modernist Šalamun nagrajen

Foto: Žurnal24
Letošnjo Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko minulih dveh let bo prejel pesnik Tomaž Šalamun, ki je žirijo prepričal s knjigo Sinji stolp.
Oglej si celoten članek

Srednješolci se Šalamuna spominjajo po njegovih modernističnih pesmih. © BOBO

 
Podelitev nagrade bo na Društvu slovenskih pisateljev jutri ob 19. uri. Šalamun, vsekakor najbolj prevajani domači literat, je za svoje ustvarjanje prejel vrsto priznanj, leta 2000 tudi Prešernovo nagrado.

V zbirki Sinji stolp se tako kot v vseh prejšnjih dogaja tista virtualna sinergija, ki zna združevati in pesniško strukturirati najrazličnejše emocionalne, duhovne in druge izkustvene sestavine doživljajskega kolaža, iz katerega raste pesem v estetski organizem, ki pa je vendarle neke vrste rizom, če jo beremo z zdravim razumom. Sinji stolp je že 37. knjiga Tomaža Šalamuna . Pesmi, zbrane v knjigi, ki je izšla v zbirki Beletrina pri Študentski založbi, so pravzaprav popotniške pesmi po njegovi pokrajini, ki je jezikovno in fizično preverljiva, ezoterična v pomanjkanju oprijemljivih točk in kristalno jasna v svojih ironičnih legah.

Šalamun (1941) je svojo pesniško pot začel kot konceptualist, bil je član skupine OHO, pozneje je pesnil v skladu z dadaistično in nadrealistično estetiko. Bil je tudi kulturni ataše Slovenije v New Yorku, med drugim predava na univerzi v Pittsburghu. Šalamunova poezija je v tujini cenjena zlasti v ameriškem kulturnem prostoru.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.