Moški, ki mu Danica Lovenjak popolnoma zaupa

Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 Danica Lovenjak Foto: Žurnal24 rocco argentini
Kdo je moški, ki obline novinarke Danice Lovenjak pozna bolje kot kdorkoli drug.
Oglej si celoten članek

Novinarka, blogerka in velika ljubiteljica mode Danica Lovenjak se, kadar potrebuje večerno obleko, v zadnjem letu obrača le še na Roka Čibeja (Rocco Argentini) iz Nove Gorice.
Foto: Žurnal24 main rocco argentini
27-letni modni oblikovalec nam je razkril, da je svojo strast do mode odkril relativno pozno. Po končani gimnaziji se je namreč vpisal na študij veterine. Ko je ugotovil, da to delo ni zanj, se je odločil za vpis na Naravoslovnotehniško fakulteto, smer oblikovanje teksitilij in oblačil. Študija ni končal, saj se je za sedem let preselil v Italijo, kjer je oblikoval moško modo in sodeloval s številnimi fotografi. Lani se je vrnil nazaj domov. "Še vedno sem razprt med Slovenijo in Italijo, kjer nakupujem blago in ostale potrebščine. Rad bi uspel v Sloveniji, a naš trg je zelo majhen, zato si poti v tujino ne bi rad zaprl,“ pravi simpatični modni oblikovalec, ki nam je v intervjuju med drugi razkril, kakšna stranka je Lovenjakova in kaj meni o stilu Slovencev.

Kako sta se z Danico Lovenjak spoznala?
Z njo sem navezal stike leta 2014. Izdelujem namreč tudi klobuke, s katerimi sem se želel predstaviti na edinem dogodku pri nas, na katerem so v ospredju klobuki - Lady piknik pod klobuki. Na spletu sem se pozanimal, kdo se tega dogodka udeležuje. Danica mi je bila takoj všeč, saj je dovolj samozavestna, da lahko nosi velike klobuke, ki ji tudi dobro pristajajo. Ponudil sem ji sodelovanje in ji poleg klobuka naredil tudi obleko. Na pikniku je bila opažena, klobuk so celo razglasili za najlepšega, in od takrat dalje sodelujeva. Dobro sva se ujela, tako da sva sedaj tudi prijatelja.

Kako bi opisali Daničin stil?
Ima prefinjen in zapeljiv stil. Zna poudariti svoje obline in vedno je brezhibno oblečena. Modne dodatke izbira zelo premišljeno in spozna se na trenutne trende.

Je zahtevna stranka?
Je dokaj zahtevna. Točno ve, kaj hoče, a se je z njo kljub temu mogoče pogovoriti in najti kompromis. Ujela sva, tako da s komunikacijo nimava težav.

Na katero obleko, ki ste jo zanjo naredili, ste najbolj ponosni?
Ne rdečo večerno obleko, ki jo je nosila na Viktorjih.  Bila je narejena v enem dnevu. Mislim, da ji je zelo pristajala.

Oblikujete le večerne obleke?
Meni je sicer visoka moda blazno všeč. Klasika, stil petdesetih let, klobuki … Ta stil pa ni primeren za vsak dan, zato se poskušam od njega malce oddaljiti in se posvetiti oblikovanju oblačil, ki bi bila primernejša za vsak dan. Tudi iz ekonomskega vidika, bi se mi to bolj izplačalo.

Katero slavno Slovenko bi še radi oblekli?
Heleno Blagne, Iris Mulej, Nino Osenar, Ulo Frlan, Iryno Osypenko in Tanjo Ribič. Če pogledava še tujo sceno, pa bi oblekel Melanio Trump, šejkinjo Mozah, Carmen Del Orefice, Meryl Streep in Nadio Vodianovo.

Usmerili ste se v žensko modo. Zakaj? Konkurenca je tukaj precej večja kot v moški modi.
Konkurenca je v svetu mode na splošno zelo velika. V tem poslu je težko uspeti. Hodim po svoji poti, ne oziram se na konkurenco, saj nisem tekmovalen.  

Na kaj ste pri oblikovanju oblačil najbolj pozorni?
Najpomembnejša je kvaliteta – kvaliteta blaga, sukanca, zadrge, gumba … Ne uporabljam nobenih umetnih materialov ali poceni stvari. Všeč so mi različni stili, na primer "overdressing“. Rad vidim, da je vsega preveč. Poleg obleke naj bodo močni tudi modni dodatki in ličenje. Lahko bi rekel, da ne verjamem v načelo "manj je več“, ampak pravim, "več je več“. Niso mi pa všeč čudne oziroma ekscentrične stvari. Oblačila naj bodo prefinjena in nosljiva. Všeč mi je tudi mešanje materialov, najraje pa delam s svilo. Ne pristajam na poceni oblačila. Delam za ljudi, ki so pripravljeni vlagati v kvaliteto.

Kakšna je cena vaših večernih oblek?
Odvisno od materialov.  Osnovna cena je okoli 400, 500 evrov.

Kakšno je vaše mnenje o oblačilih, ki jih slavni oblikovalci izdelujejo za H&M?
Vsi si teh znamk ne morejo privoščiti, si pa lahko privoščijo oblačila H&M. Tukaj gre za velike dobičke. Te obleke so nastale z minimalnim vložkom, z namenom, da ustvarijo maksimalen dobiček. Če bi imel možnost, bi tudi jaz s H&M na tak način sodeloval, a le iz ekonomski vzgibov, kot stranka pa tega ne bi kupil.

Kaj vas navdihuje?
Estetika na splošno, vse, kar je lepo. Nimam vzornikov, navdih pa dobim iz različnih smeri – iz filmov, glasbe, narave ...

Ko pride stranka k vam, na kaj ste najprej pozorni?
Najprej me zanima, za kakšno priložnost potrebuje obleko. Nato pazim na to, da poudarim lepe stvari na strankini postavi in prekrijem slabosti.

Delate zelo ženstvene obleke, trenutno pa je popularen androgen stil oblačenja. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Je popularen in tudi zanimiv. Morda se bom tudi tega kdaj dotaknil, ta stil pa zagotovo ni eden mojih najljubših.

Kakšno je vaše mnenje o slovenskih oblikovalci?
Zelo slabo jih poznam, saj sem zadnja leta živel v Italiji. Bolj kot oblikovalci so mi všeč naši izdelovalci modnih dodatkov. Zelo mi je na primer všeč Goga Štiftar PentljaByGoga (nakit), Marjeta Grošelj (torbice) in Rudolf Lopatec (čevlji.)

Za katero tujo modno hišo bi delali?
Sanje vsakega oblikovalca je imeti svojo modno hišo. Za svoje delo bi bil rad tudi znan in prepoznaven. Na svetovnem nivoju pa mi je najbolj všeč Elie Saab, Zuhair Murad in Zac Posen. Njihovim ekipam bi se z veseljem pridružil in nadgradil svoje znanje. Sam sem sicer že delal v Italji, v moški konfekciji. Rad bi poudaril, da so pravi umetniki delavci, in ne samo oblikovalec. Tukaj je cela vrsta mojstrov, ki pravzaprav naredijo obleko. Ti ljudje so pravi umetniki, a ostajajo anonimni.

Na kaj bi morale biti ženske pri nakupu oblačil pozorne?
Pozorne morajo biti na svojo postavo. Obleka naj poudari njene prednosti in skrije slabosti. Trendom ne smejo slepo slediti.

Kaj bi morala poleg male črne oblekici v omari še imeti vsaka ženska?
Dovolj modnih dodatkov, s pomočjo katerih lahko iz istih oblek naredi različne stili. Dobro je, da ima kakšno obleko, ki bi bila primerna za različne priložnosti. Pomembno je, da se v oblačilih počuti dobro.

Kakšno pa je vaše mnenje o stilu Slovencev?
Ljudje ne želijo oziroma se bojijo izstopati, saj jih v javnosti zato mnogokrat gledajo postrani. Zato je pri nas tudi preveč črnine, sive barve, prevladujejo pa tudi naravni odtenki.

Kakšni so trendi jesen/zima 2015?
Še vedno bodo v modi preveliki (oversize) plašči in cvetlični vzorci. Kot vsako jesen bodo spet popularne različne variante "trench coatov" in park.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:54 25. Avgust 2015.

    Od kdaj pa je ona novinarka? Kje je pridobila licenco????

  • h3o
    15:40 24. Avgust 2015.

    lovka na čimboljšo plačo

  • 14:42 24. Avgust 2015.

    Kdo pa je to, Danica Lovenjak ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.