"Moški, ki pravijo, da se bodo spremenili, nakladajo"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Erazem B. Pintar mesec pred rojstvom otroka o svoji novi očetovski vlogi, vzgoji in načinu življenja.
Oglej si celoten članek

Čez dober mesec boste postali očka, kako potekajo priprave?

Sam ne čutim nobenih priprav, s tem se ukvarja Teja. Prijatelj Jure mi je poklonil otroško posteljico in previjalno mizo, ki že imata svoje mesto v najini spalnici. Sam nimam toliko časa, saj ga veliko posvetim poslom in športu, tako da še nisem padel v ta občutek. Sicer sem mnenja, da je moška vloga na začetku zanemarljiva, če seveda izvzamem podporo ženski. Teja je mlada, pametna in polna energije, tako da menim, da bo ob moji podpori za vse stvari že znala poskrbeti.

Ste že razmišljali o tem, kakšen oče želite biti?

Mislim, da je vsak takšen oče, kakršnega očeta je imel sam, čeprav si tega marsikdo ne želi priznati. Sam sem imel res krasnega očeta, tako da upam, da bom znal biti tak tudi sam. Po eni strani zelo ljubeč, po drugi precej strog. Dandanes prihaja do vzgojnih težav, ker je vse pomešano. Ljudje mislijo, da če imajo otroka neskončno radi, ga morajo tudi neskončno razvajati. Menim, da je ravno obratno: če imaš otroka rad, ga ne smeš pretirano razvajati. Ta strogost, ki jo mora oče uveljavljati do svojih otrok, je zelo pomembna. To pri sodobni vzgoji pogrešam, današnji otroci ne znajo več ničesar ceniti, nimajo odnosa do nobene stvari in so razvajeni. Do svojih otrok bom imel velike zahteve, vsaj kar se tiče vedenja in odnosa do stvari.

Torej treme ni?

Absolutno ne. To je ena najbolj naravnih stvari, pri kateri bi moral biti človek najbolj sproščen. Mislim, da je narobe, da ljudje obiskujejo tečaje in berejo knjige o vzgoji. Vzgoja je zelo preprosta stvar: otrok kopira tebe in če si sam kulturen človek in imaš normalne reakcije, se bo otrok tega nalezel sam od sebe. Najbolje vzgajajo starši, ki ne vzgajajo načrtno.

Kako to, da ste se za otroka odločili šele zdaj?

Vedno sem govoril, da bom imel otroke po štiridesetem. Ogromno sem delal, veliko sem potoval. Je pa res, da če bi moje bivše dekle, Daniela, zdržala moj zaj**** karakter, bi imel otroke verjetno že prej.

Kako pa vaš način življenja sprejema Teja?

Teja je zelo inteligentna. Je ena redkih žensk, ki ima stvari zelo razčiščene in ve, kaj je pomembno. Po eni strani ima do mene velika pričakovanja glede odnosa, ljubezni in seksualne zainteresiranosti, po drugi strani pa razume, da smo moški otroci, ki potrebujemo svoje igrače. Le ženska, ki zna to razumeti, ima resnično možnost, da je srečna. In Teja to je.

Tudi po rojstvu otroka ne boste spremenili načina življenja?

Načina življenja ne moreš spremeniti, si, kar si. To, da moški ženskam velikokrat obljubljajo, da se bodo spremenili, je nakladanje. Te stvari nikoli ne gredo na bolje in tisti, ki se je odločil, da bo s teboj živel, te mora sprejeti takšnega, kot si, z dobrimi in slabimi lastnostmi.

Gresta morda pred rojstvom še na počitnice?

Absolutno. Skupaj preživljava vse vikende in tudi sicer ogromno časa preživiva skupaj. Seveda pa hočem zase svoj moški čas, to je od enajste ure dopoldne do osme zvečer. V tem času poskrbim za posle, prijatelje, šport in mislim, da je to pravi način. Zelo rad preživljam čas s Tejo in ga tudi ogromno preživim, tisti čas, ki je moj, je pa samo moj in je nedotakljiv.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.