Moški z manjšimi testisi so boljši očetje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ameriški strokovnjaki z Univerze Emory v Atlanti so odkrili povezavo med velikostjo testisov ter aktivnostjo moškega pri vzgoji otrok in odzivi na svoje otroke.
Oglej si celoten članek

Promiskuitetnost in velikost testisov sta pri živalih močno povezani, saj se samci z največjimi testisi pogosteje parijo z različnimi partnericami. Znanstveniki so to teorijo proučevali tako, da so primerjali količino energije, ki jo nekateri samci vložijo v parjenje, z energijo, ki jo drugi vložijo v vzgojo otrok.

V raziskavi, ki jo je objavil časopis Proceedings of the National Academy of Science, so raziskovali razmerje med velikostjo testisov in očetovstvom pri 70 moških, ki so imeli otroke, stare leto ali dve. Sodeč po odzivih v njihovih možganih med gledanjem fotografij svojih otrok se moškim z manjšimi testisi sproža več pozitivnih občutkov ob pogledu na potomca.

Tisti z večjimi testisi naj se bolj potrudijo

V pogovoru z moškimi in njihovimi soprogami se je pokazalo, da so tisti z majhnimi testisi dejavnejši v starševskih vlogah. "Nekateri moški so torej bolj nagnjeni k negovanju kot drugi, vendar to za moške ne bi smel biti izgovor. Tisti z velikimi testisi se morajo pač bolj potruditi," je povedal James Rilling, eden od avtorjev študije, poroča britanska medijska mreža BBC.

Glede povezave je še veliko odprtih vprašanj, znanstveniki pa za zdaj sklepajo, da velikost testisov, najverjetneje zaradi hormona testosterona, vpliva na vedenje. Vemo na primer, da se raven testosterona zniža, ko moški postane oče," je še dodal Rilling.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.