Moški za volanom ostajajo mačoti

Foto: Žurnal24 Izsledke raziskave bodo uporabili pri snovanju kampanj za ozaveščanje mladih o v
Nemški in švicarski znanstveniki so spet potrdili nekaj, kar je sicer jasno že dolgo - mladeniči vozijo hitro, ker je hitrost nekaj, kaj je neločljivo povezano z moškostjo.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki z univerz v Zürichu, Neuchatelu in Heidelbergu so javnosti predstavili še nekaj bolj podrobnih ugotovitev raziskave, v kateri je sodelovalo 87 voznikov, starih med 20 in 27 let. Njihovo obnašanje med vožnjo so preizkušali in opazovali v simulatorjih vožnje. Moški v "tipično moškem okolju" vozijo opazno hitreje, kot če so v "ženskem ali nevtralnem okolju". Pospešili so, ko so jim predvajali besede, kot so mišice, brada in druge, ki naj bi jih spomnile na moškost. Ko pa so zaslišali besede šminka, rožnata in druge "ženske izraze", so nogo umaknili s plina in začeli voziti približno dva kilometra na uro počasneje. Podobno so upočasnili med poslušanjem nevtralnih besed (miza, stol ...).

Študijo so Švicarji in Nemci naredili predvsem zato, ker so za veliko prometnih nesreč krvi ravno mladi vozniki, ki drvijo prehitro. Rezultate so komentirali z besedami: "Povezava med mačo odnosom in agresivno vožnjo je bila velikokrat obujena, a manjkali so dokazi." S podobno raziskavo nameravajo raziskati tudi obnašanje žensk za volanom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.