"Moški želijo pri britju mir"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Na ogled je postavljenih več kot 500 predmetov iz zasebne zbirke.
Oglej si celoten članek

To počnejo vsi moški, tudi astronavti v vesolju. Kaj? Vozijo po koži električne ali ročne brivnike, seveda. Okej, to počnemo tudi ženske, a tokrat bo govora o moškem britju. Razmišljanje na to temo nas je pripeljalo za vrata Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova v Ljubljani, kjer je na ogled razstava 7:00 Britje. Njen kustos Igor Ravbar, ki je obenem lastnik več kot 500 razstavljenih eksponatov, nas je popeljal skozi učno uro zgodovine britja.

Foto: Boštjan Tacol Britje

King Gillette patentira
enkratno britvico

"Vse se začne z britvami. Najstarejši predmet v moji zbirki je britev z ročajem iz roževine iz leta 1800," je uvodoma pojasnil slovenski zbiratelj, ki svojo zbirko dopolnjuje 30 let in vidi njeno vrednost v količini zbranih predmetov, ne toliko v njihovi nominalni vrednosti. "Prvi brivniki so imeli britve, ki so se po vsaki uporabi lahko na novo nabrusile. Ta način se je začel ob koncu 19. stoletja. V začetku 20. stoletja pa je King C. Gillette v Ameriki patentiral britvico za enkratno uporabo, ki je najpomembnejši izum za mokro britje. Nastala je tanka britvica, ki jo v spomin na izumitelja imenujemo žiletka in je v drogerijah naprodaj še danes," nas je poučil Ravbar.

In nič več ni bilo tako kot prej. Ljudje so se brili že v starem Egiptu – zaradi higiene in lepotnih idealov. Oblike britev in materiali zanje so se skozi stoletja spreminjali. Nesluten razvoj pa so pripomočki za britje, predvsem suho, doživeli v 20. stoletju. "Patentiran je motorček v držalu brivnika in začne se novo poglavje. Od takrat ti dve vzporedni veji, suho in mokro britje, sobivata. Zelo dobre električne brivnike so izdelovali Britanci in Švicarji. Pozneje pridejo v ospredje cenejši Braunovi," je povedal Ravbar. Braunove brivnike so tako kot drugod po svetu po licenci izdelovali tudi v Sloveniji. Podjetje Iskra Braun jih je izdelovala od leta 1966 in veliko pripomogla k razširitvi električnega britja pri nas. Svojo zbirko Ravbar dopolnjuje z nakupi prek svetovnega spleta, veliko mu pri iskanju pomagajo prijatelji, sam pa vedno obišče bolšje sejme, ki so zlata jama za njegov hobi. Brivski saloni so svojo namenskost začeli izgubljati z izumom električnih brivnikov. Edini slovenski brivec deluje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.