Mozart naj bi umrl zaradi angine

Foto: Žurnal24 Wolfgang Amadeus Mozart je umrl 5. decembra leta 1791. Star je bil 35 let.
Po več kot dveh stoletjih še vedno ni znano, katera bolezen je povzročila smrt slavnega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zadnja domneva je, da naj bi umrl zaradi streptokokne angine.
Oglej si celoten članek

Po mnenju znanstvenikov, ki je bilo objavljeno v zadnjem poročilu zbornika internistične medicine, naj bi Mozart umrl zaradi streptokokne angine, ki je vodila do okvare ledvic. S tem so pod vprašaj postavili številne domneve o njegovi smrti, kot so namerna zastrupitev, prevelik odmerek živega srebra pri zdravljenju sifilisa ali pa okužba s parazitom prek slabo pripravljenega mesa.

 

Streptokokna angina

Gre za okužbo, ki je najpogostejša pri otrocih med šestim in dvanajstim letom starosti. Poleg hudih bolečin v žrelu povzroči tudi vročino in oteklost bezgavk.

Neozdravljena angina pa lahko privede tudi do zapletov, kot je revmatična vročina. Gre za hudo bolezen, ki povzroči boleče vnetje sklepov in izpuščaj na koži. Povzroči lahko tudi druge okužbe, kot so škrlatinka, okužbe ušes ali okvaro ledvic.

Do tega spoznanja so znanstveniki prišli po tem, ko so še enkrat pregledali zdravniške spise mesec pred in mesec po Mozartovi smrti. "Ugotovili smo, da v času Mozartove smrti ni bilo veliko ljudi, ki bi umrli zaradi zapletov pri nabiranju vode pod kožo oziroma edemov," je dejal Richard Zegers z Univerze v Amsterdamu.

Avstrijski zdravniki so takrat kot uradni vzrok skladateljeve smrti navedli izpuščaje in vročino. Njegova pisma in ustvarjalno delo še mesec pred smrtjo pa nakazujejo, da se je Mozart počutil zelo dobro in da naj ne bi bolehal za hujšo boleznijo.

Njegova snaha je tako trideset let kasneje v spominih zapisala, da je Mozart zbolel le nekaj dni pred smrtjo in da se zaradi nabiranja vode pod kožo ni mogel obrniti v postelji. To pa naj bi bili po mnenju znanstvenikov simptomi okuženosti s streptokokno bakterijo.

"Streptokokne infekcije so bile v tistem času pogostejše kot danes in so imele tudi usodnejše posledice na zdravje ljudi," je dejal William Schaffer iz medicinskega centra v Vanderbildtu, ki v omenjeni študiji sicer ni sodeloval.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.