Na ogled kamni iz vesolja

Foto: Matej Slabe
Foto: Matej Slabe
V Tržiču že 40. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.
Oglej si celoten članek

Poučno. Danes od 9. do 19. ure in jutri od 9. do 18. ure bodo v Tržiču potekali že 40. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (Minfos), na katerih si boste lahko ogledali razstavo mineralov, fosilov in kamnin, se udeležili ustvarjalno-izobraževalnih delavnic za otroke in mladino ter obiskali sejem mineralov, fosilov, nakita, daril in opreme za zbiratelje. Poleg osnovnega dogajanja na Minfosu bo letos pester nabor spremljevalnih dogodkov.

Slovenski meteorit Javorje

Ena izmed glavnih atrakcij bo letos meteorit Javorje, ki je tretji najdeni, edini kovinski ter največji in najtežji (tehta pet kilogramov) meteorit v Sloveniji. Razstave se bodo sicer osredotočile na pregled mineralnega in fosilnega bogastva Zahodnega predalpskega hribovja. Videti bo mogoče amonite, edinstvene kačjerepe, različne školjke, polže in fosilizirane rastline. Podrobneje boste lahko spoznali tudi zgodovino rudarjenja pri nas, predvsem bakrove in železove minerale iz okolice Škofje Loke, redke minerale iz nekdanjega rudnika Žirovski Vrh ter kremenove kristale iz večih nahajališč.

Spoznajte Tržič in okolico

Po obisku razstavnih prostorov in pridobivanju novega znanja se lahko odpravite na potep po okolici. Organizatorji priporočajo ogled Dovžanove soteske, pohod po južnih pobočjih Košute in obisk ene izmed planinskih postojank, kjer se boste lahko okrepčali s tradicionalnimi tržiškimi dobrotami. Če imate raje mestno okolje, pa se odpravite raziskovat središče Tržiča. Poleg starega mestnega jedra sta zanimiva predvsem tržiški muzej, v katerem boste izvedeli več o zgodovini mesta, in etnološko pomembna Kurnikova hiša. Več o Tržiču ter 40. mednarodnih dneh mineralov in fosilov lahko najdete na spletni strani Minfos.si.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.