Na ogled razstava o celjskih grofih

Foto: Žurnal24 Razstavo na Ljubljanskem gradu je Festival Ljubljana postavil v sodelovanju s Po
Na Ljubljanskem gradu bo od 8. aprila od 18.00 ure naprej na voljo razstava Zgodba o celjskih grofih.
Oglej si celoten članek

Razstava prinaša zgodovino družine grofov, ki se je v 15. stoletju povzpela med najvplivnejše fevdalne rodbine v Srednji Evropi. Slovenci so v spominu ohranili predvsem tragični konec Celjskih grofov ter dramatične zgodbe posameznih članov.

Pečat slovenski zgodovini
V slovenski zgodovini so celjski grofje zapustili globoke sledi, kot pravi Rolande Fuger Germadnik v besedilu Grofje Celjski.
Njihovi začetki segajo v čas gospodov Žovneških, ki so si s kopičenjem posesti ter spretnim dinastičnim povezovanjem okrepili svoj ugled do te mere, da jih je leta 1341cesar Ludvik Bavarski povzdignil v grofe Celjske.

Celjska dinastija, ki se je povzpela v evropske vrhove plemstva, je svoj strmi vzpon začela leta 1341, končala pa 1456. Celjska hiša je največji vzpon doživela v času Hermana II., pod novim zaveznikom pa so si celjski grofje pridobili obsežna posestva in naslove na območju današnje Hrvaške. Na višku slave so se sorodstveno vezali z ogrsko, poljsko, srbsko in bavarsko vladarsko hišo. Po uboju Ulrika II. leta 1456 je prešel večji del posesti celjskih grofov v roke Habsburžanov, s katerimi so sicer imeli dolgotrajne napete odnose.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.