Na policah bučke iz sosednjih držav

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Priljubljena poletna sredozemska zelenjava junija uspeva tudi na veliko slovenskih vrtovih, na policah trgovin pa domačih pridelkov žal ni tako preprosto najti.
Oglej si celoten članek

Ponudbo smo preverili v večjih ljubljanskih trgovinskih centrih in ugotovili, da prevladuje ponudba bučk iz sosednjih držav.

Slovenske niso nič dražje

Doma pridelane bučke smo našli le pri enem ponudniku; na svojih policah so jih imeli v trgovini Spar, kjer je bilo treba zanje odšteti 1,09 evra za kilogram. V Mercatorju in Tušu ponujajo bučke iz Hrvaške (za 1,15 in 1,19 evra za kilogram), Leclerc pa je pridelek uvozil iz Italije (1,29 evra za kilogram). Najugodnejše cene bučk je mogoče najti v Lidlu in Hoferju, kjer jih ponujajo za 0,99 evra za kilogram, seveda pa niso slovenske. Tiste v Lidlu so uvožene iz Španije, v Hoferju pa iz Avstrije. Cene bučk se od trgovine do trgovine torej ne razlikujejo veliko, vsekakor pa je prijetno presenečenje, da so slovenski pridelki med najcenejšimi.

Velike razlike le pri ekoloških

Ponudbo smo preverili tudi v Kalčku, največji trgovini, specializirani za ekološke izdelke. Na njihovih policah smo namesto slovenskih našli ekološko pridelane bučke italijanskega porekla, za katere je bilo treba odšteti kar 3,36 evra za kilogram. Pričakovano je cena za ekološke pridelke višja, toda pri bučkah to ne drži vedno. Slovenske ekokmetije namreč bučke iz ekološke oziroma integrirane pridelave preverjeno ponujajo tudi po bistveno nižjih cenah. Za kilogram takšnih bučk boste neposredno pri pridelovalcu pri nekaterih ponudnikih odšteli le malo več, kot boste odšteli za običajno pridelane bučke (približno 1,50 evra za kilogram), pri preostalih pa največ tri evre. Najbližjega ekološkega kmeta lahko poiščete na lokalni tržnici, še preprosteje pa prek spletnih portalov, kot sta Eko-kmetije.info in Pridelek.si.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:00 11. Julij 2012.

    Jaz kar ne verjamem da bi lahko v Sparu ponujali slovenske bučke, me res zanima kaj so dali kot dokazilo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.