Nad karies z bomboni!

Foto: Žurnal24 Ksilitol najdemo predvsem v žvečilnih gumijih.
Morda je v nasprotju z vsem, kar ste slišali do zdaj, a raziskovalci so prepričani, da sladko razvajanje deluje čudežno pri preprečevanju otroške zobne gnilobe.
Oglej si celoten članek

Čeprav so nas učili drugače, so raziskovalci zdaj razkrili, da sladko razvajanje deluje čudežno pri preprečevanju otroške zobne gnilobe. Vendar to velja le za sladkarije, ki vsebujejo naravni nadomestek sladkorja.

Po mnenju raziskovalcev z univerze v Washingtonu imajo otroci, ki si vsak dan trikrat privoščijo štiri gumijaste bombone z nadomestkom sladkorja ksilitolom, občutno nižjo raven bakterije, povezane s kariesom.

Kaj je ksilitol?
Ksilitol je vrsta naravnega sladkorja, po svoji kemijski sestavi sladkorni alkohol s petimi ogljikovimi atomi, ki daje hrani sladek okus, a ima nižjo energijsko vrednost kot sladkor. Dokazano pomaga zniževati škodljivo raven streptokokov mutans, bakterij v slini, ki so odločilne za nastanek kariesa. To naravno sladilo najdemo predvsem v žvečilnih gumijih, nekaterih bombonih in dietnih keksih.

 

Preberite si še:

Ali dojenje res povzroča karies?
Ne pijete vode? To je vaša težava!
Nosečnice, ne pozabite na zdravje zob

Gumijasti bomboni z naravnim sladilom boljši od žvečilk
Ker mlajši osnovnošolci med poukom ne smejo žvečiti, so za namen raziskave namesto njih uporabili gumijaste bombone s ksilitolom. Za optimalno učinkovanje te substance jo je treba učinkovito prenesti v ustno votlino in jo tudi zadosti razširiti. Gumijasti bomboni so se pri tem izkazali za boljšo možnost od žvečilk.

Na prvem mestu je redno ščetkanje
Stomatologi opozarjajo, da naj glavna zapoved pri ohranjanju zdravja zob ostaja redno ščetkanje, žvečilke in gumijasti bomboni pa naj bodo le dodatna preventivna možnost.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.