Nahranite kožo z blatom

Foto: Žurnal24 Z blatno nego boste kožo globinsko očistili. (Foto: Shutterstock)
Orientalsko. Privoščite si nego z blatom ali toplimi zeliščnimi snopki.
Oglej si celoten članek

“Blato zaradi svoje sestave lahko prodre v globlje plasti kože, jo intenzivno obnovi in nahrani s potrebnimi snovmi. Takšna nega kožo globinsko očisti, jo naredi prožnejšo in napeto ter preprečuje odvečno maščenje,” pravi kozmetičarka Neli Ferme. Nego z blatom si lahko privoščite doma, ponujajo pa jo tudi v raznih centrih dobrega počutja. “Blato uporabljamo pri orientalski masaži. Po masaži z oljem na hrbet nanesemo posebno masko iz šote, ki spodbuja sproščanje mišic,” pove Urška Topolšek Planinšek, vodja centra dobrega počutja Lotus Terme.

Orientalske nege

Wellnes Lotus Terme: 50 EUR

Gorski wellness Bolfenk – hamam: 80 EUR za 105 minut

LifeClass Hotels: 60 EUR

Zmešajte si oblogo doma
Če boste poskusili z blatno oblogo doma, potrebujete zdravilno blato, ki ga lahko kupite v lekarni, trgovini z naravno kozmetiko ali ga naročite prek spleta. Od tri do pet jedilnih žlic blata zmešajte z enako količino mlačne vode ali zeliščnega čaja. Dodate lahko kapljico olivnega olja ali žličko medu. Nanesite na posamezne dele telesa, počakajte, da se posuši in nato izperite z mlačno vodo.

Polaganje snopkov zelišč
Da boste doživeli pridih orienta, si pred tovrstno nego privoščite orientalski ritual, turški hamam. Je naprednejša različica parne savne, kjer se boste prepotili in pripravili telo na nadaljnjo nego. Po hamamu po navadi sledi piling in nato masaža. “Orientalska masaža se lahko namesto blata izvaja tudi s polaganjem snopkov toplih zelišč po telesu (v krpo zaviti ingver, muškatni orešček, šentjanževka, sivka, grenka pomaranča), ki jih potopimo v vročo oljno kopel,” poudari Fermetova.

Masažne snopke naredite sami
Osnovno poznavanje lastnosti in vonjev zelišč ter nekaj ročnih spretnosti je dovolj, da si lahko tudi sami pripravite domače aromatične masažne zeliščne snopke. Izbrana zelišča ali kombinacijo zelišč osušite in povežite v majhne šopke, ki jih lahko držite v dlani. Izberite si svoje najljubše olje (zaradi blagodejnih lastnosti za kožo sta priporočljiva predvsem mandljevo in olivno) in ga segrejte na temperaturo, malce višjo od telesne. Iz nebarvanega (še bolje ekološkega) bombaža izrežite krpice in jih povežite čez šopke zelišč. Tako zavarovana zelišča nato pomočite v toplo olje in z njimi masirajte telo. Zaradi olja bo vaša koža mehka in gladka, zaradi masaže in dišav pa se boste počutili sproščeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.