Nahranite možgane z borovnicami

Foto: Žurnal24 Borovnice spadajo med super živila. (Foto: Shutterstock) Foto: Žurnal24 vadba Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 srce, roke Foto: Žurnal24 srce Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Za načrtovano nosečnost so potrebne tudi določene priprave. (Foto: iStockphoto) Foto: Žurnal24
Pozitivni učinki borovnic na zdravje so znanstveno dokazani. Njihova magična moč se skriva v ogromnih količinah rastlinskih antioksidantov.
Oglej si celoten članek

Vsesplošno zdrave
Borovnice vsebujejo do 150 različnih polifenolnih snovi z visokim antioksidacijskim potencialom. Med njimi so najpomembnejši skupina rdečih barvil antocianinov, elagična kislina, kvercitin in katehini. Bogate so z rudninami, med katerimi prevladujejo železo, kalij, magnezij, mangan.

Izberite prave

Plodovi morajo biti suhi, čvrsti in lepo obarvani. Čim temnejše so, tem več zdravilnih antocianinov vsebujejo. Največ antocianinov je v povrhnjici jagod, zato je najbolje uživati cele. Mehke so najprimernejše za pripravo napitkov in kot dodatek k jogurtom ali pudingu. Če jih boste zmešali s sladkorjem, z njimi napolnili steklene kozarce in postavili na sonce, boste dobili odlično osnovo za borovničev liker.

Priprava in uporaba
Uživate jih lahko samostojno ali z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov itd. Iz njih lahko pripravite marmelade, sladice in kompote. Zlasti okusne in hranljive so v različnih mlečno-beljakovinskih napitkih, lahko jih tudi sočite in uživate v sveže iztisnjenem soku. Lahko pa jih skupaj z drugim suhim sadjem zvečer namočite v vodi in zjutraj vas bo čakal okusen zajtrk, ki bo še boljši, če mu boste dodali malo kosmičev, semen in oreščkov. Zelo okusen je tudi kompot iz suhih borovnic. Pravi zdravilni priboljšek so borovnice v vinu.

Pozitivne učinke borovnic si oglejte v galeriji.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.