Za štiri ljudi boste potrebovali naslednje:
- mesno omako,
- bešamel omako,
- lističe lazanje,
- sir,
- maslo,
- bučke.
Za mesno omako potrebujete:
- 1 čebulo,
- pol kg mlete mlade govedine,
- 1 dl terana,
- 1 liter pasiranih pelatov,
- 3 stroke česna,
- provansalska zelišča,
- baziliko,
- timijan,
- sesekljan peteršilj,
- sol in poper.
Za bešamel omako potrebujete:
- 7 dag masla,
- 4 žlice moke,
- pol litra mleka,
- 1 vrečko parmezana,
- muškatni orešček,
- mleti česen,
- sol in poper.
Priprava
Najprej pripravite mesno omako, in sicer tako, da na čebuli prepražite meso in dodate sestavine ter začinite po okusu. Po približno pol ure kuhanja odstavite.
Bešamelno omako pripravite tako, da segrejete maslo, počasi dodajate moko in nato dolivate mleko. Med dodajanjem ves čas mešajte. Ko zavre, dodajte sol, poper in druge sestavine ter odstavite.
Bučke narežite na rezine in jih opecite na olivnem olju.
Lazanjo pripravite tako, da namastite pekač in dno prekrijte s testeninskimi listi za lazanjo, ki ste jih prej navlažili z vodo. Nanje naložite plast mesne omake. Prelijte jo z bešamelno omako, na vrhu pa lepo razporedite bučke.
Nadaljujte, dokler ne porabite sestavin. Vrhnjo plast testenin prelijte le z bešamelno omako, ki jo potresite s koščki masla in na drobno naribanim sirom.
Lazanjo v prej ogreti pečici pecite na 180 stopinj Celzija približno 30 minut. Preden jo postrežete, jo pustite, da počiva. Poleg ponudite še sezonsko zeleno solato.
Dober tek!