Naj otrok sam izbira oblačila?

Foto: Žurnal24 Nekateri malčki imajo že zgodaj "izostren" okus. (Foto: iStockphoto)
Ko vam vaš otrok pomaha z vrha hribčka na igrišču in se vse mamice, očetje, babice in dedki ob tem nasmihajo, morda to ni samo zato, ker je tako prikupen.
Oglej si celoten članek

Morda ima njihovo muzanje tudi nekaj zveze z dejstvom, da se je otrok danes oblekel po svojem okusu in da tudi sicer izbira, kaj bo oblekel. Občutek za barve pri majhnih otrocih pa ima običajno za posledico tako imenovani ''papagaj'' stil.

Lahko je tistim staršem, katerih otroci nimajo posebnih želja, niti se preveč ne zanimajo za oblačenje. Toda pri nekaterih je vsakodnevni ritual oblačenja pravi stres, saj ima otrok visoko razvit občutek za ''modo'' in točno ve, katero majico in plašček ima rad in katerega ne. In običajno brezkompromisno zavrača tisto, kar mu ni všeč.

Vzgojni dvomi
Glede tega lahko zavzamete dve stališči – vsiliti svojo kombinacijo oblačil in pika ali dovoliti otroku, da sam izbira in se izraža skozi oblačila. Kot pri mnogih drugih vzgojnih vprašanjih ne gre samo za to, da želijo starši nadzirati otroka. Bolj gre za dilemo, ali je treba otroka učiti, da se vklopi in zadovolji norme in okuse, ki jih narekuje okolje, ali pa ga je treba pustiti, da se ustvarjalno izraža in z ''avtorskimi'' kombinacijami pripoveduje o svojem značaju.

Otroci ne opazijo, da je neka obleka drugačna in da se teniske ne dopolnjujejo idealno s plaščem. Toda tisto, kar je pri otrocih lepo, je dejstvo, da jih ne bi prav nič brigalo, tudi če bi se zavedali, da se okolje čudi ali roga njihovim barvnim kombinacijam in neusklajenim kosom oblačil. Dokler lahko uživajo v barvah, v vetrovki, ki se med vrtenjem napihne, ali jakni, ki ima sto žepov, jim je malo mar, kaj si mislijo drugi.

Če ste se odločili, da boste izbiro prepustili malčku, ste mu morda storili uslugo, saj niste razmišljali o mnenju drugih, temveč o tem, da vaš otrok dela to, kar čuti, in da se oblači v tisto, v čemer se prijetno počuti. Paziti je treba le, da je oblečen v skladu z vremenskimi razmerami in letnimi časi.

Sprostite se in uživajte v opazovanju otroka. Gotovo bo zanimivo spremljati, kako se bo njegov okus s časom spreminjal, in ali bo imel več potrebe po  izstopanju ali nevpadljivosti. Poanta življenja pa je – izražati se in svobodno razvijati, sprejemati odločitve in se pri tem dobro zabavati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.