Naj postelja ostane suha

Foto: Žurnal24 Otrok ve, da je močenje postelje nekaj, česar ne sme početi, a si ne more pomaga
Močenje postelje je največkrat odraz neurejenih družinskih odnosov.
Oglej si celoten članek
Zaradi močenja ga ne smete kaznovati. Močenje postelje otroku povzroča dodatne skrbi; zaradi te težave ga je velikokrat sram, zato bi se je tudi sam rad čim prej rešil. Vsakršno kaznovanje, ker še vedno ne zmore nadzorovati mehurja, zato otroka potisne v še večjo stisko in nikakor ne pripomore k rešitvi težave. Kazen raje nadomestite s pogovorom, predvsem pa otroka z razkrivanjem dejstva, da moči posteljo, ne sramotite pred sorodniki ali prijatelji v želji, da bi ga tako prisilili, da preneha. Ne bo delovalo.

"Močenje postelje je po mojem mnenju normalno nekje do tretjega leta, pozneje pa je že znak težav," pravi strokovnjakinja za družinske odnose Melita Kuhar Pucko. Težava je le redko posledica bolezni ali telesne okvare – vzroki so večinoma psihološki –, zato je nadvse pomembno, da se reševanja lotite pravilno.

Začnite s pogovorom
Otrok se z močenjem postelje odziva na to, kar se v družini dogaja podnevi. Težava je lahko klic po pozornosti ali izraz duševne stiske, tudi zaradi trenj med starši. "Starši naj se najprej med seboj pomenijo, kaj bi bil lahko vzrok otrokovih težav in kako jih rešiti," svetuje Kuhar Puckova. Pozorni naj bodo, na katera dogajanja se otrok odzove z močenjem postelje.

Pristopite mirno
Pomembno je tudi, da ne delate iz muhe slona in otrokove težave ne postavite v ospredje družinskega vsakdanjika. Z otrokom se mirno pogovorite in ga povprašajte o njegovih stiskah in počutju. Prizadevajte si ostati čim mirnejši in otroka brez pretiravanja spodbujajte k uspehu.

Če starši težav ne morejo rešiti sami, je nujno poiskati strokovno pomoč.
Melita Kuhar Pucko
Obisk pri psihologu
"Če starši težav ne morejo rešiti sami, je nujno poiskati strokovno pomoč," meni Kuhar Puckova. Obiščite psihologa oziroma terapevta, ki vam bo pomagal, da bodo noči suhe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.