Najboljši laški rizling

Foto: Žurnal24
Zdaj, ko ste že spoznali najbolj razširjeno sorto na naših tleh – laški rizling –, vam zaupamo, kateri so po oceni Skupine X najboljši primerki le-te pri nas.
Oglej si celoten članek

Mesec je naokoli in Skupina X je spet "prekrižala kozarce" in podala svojo sodbo; tokrat na temo laškega rizlinga. V kozarcih šestnajstih degustatorjev se je tako zvrstilo prav toliko vin omenjene sorte, s katero je pri nas zasajenih največ vinogradov, zato ne preseneča, da so bili na ocenjevanju predstavniki vseh treh vinorodnih dežel.

Glede na poznavanje stanja na trgu žal ni bilo pričakovati velikih, zrelih in resnih laških rizlingov, pač pa mlada in sveža sortna vina. Prvih res ni bilo (Kljub potencialu, ki ga sorta ima!), na žalost pa tudi drugih bolj ne kot ja. Del krivde gre pripisati dejstvu, da se laški rizling redko pojavlja kot sortno vino, pač pa precej pogosteje nastopa v zvrsteh; del pa gre pripisati tudi želji pridelovalcev, ki imajo včasih tako velike ambicije, da vina klonejo pod težo le-teh. Največje razočaranje je bilo, kot že omenjeno, pomanjkanje mladih, svežih, preprostih in sortnih laških rizlingov, ki naj bi po besedah enologa dr. Julija Nemaniča bili: "rumenkasto zelene barve, pri poznih trgatvah, izborih in ledenem vinu pa zlate. V lepo dozorelih vinih dobrih letnikov zaznamo v laškem rizlingu vonj po limoni, kar kažejo nekatera vina s poudarjeno svežino, vonj po dozorevajočih jabolkih pa tudi vonjave, ki nas spominjajo na različno cvetje z lažjimi vonjavami. V zrelih letnikih pa zaznamo vonj po suhem listju, čajih, marelici in breskvi, v mladih vinih posebne kakovosti pa vonj po mandarinah, pomarančah, pri arhivskih pa vonj po orehih in suhih figah".

Najboljši trije laški rizlingi po izboru skupine X:
1. mesto: Prus, 2006, v. o. Bela krajina, v. d. Posavje;
2. mesto: Agronid Vipava, 2007, v. o. Vipavska dolina, v. d. Primorska;
3. mesto: Jeruzalem Ormož, 2006, v. o. Štajerska Slovenija, v. d. Podravje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.