Najdite pravo službo brez razpisa

Foto: Žurnal24 Poskušajte najti osebo, ki je povezana s podjetjem, kjer bi radi delali.
Čeprav je oglasov za prosta delovna mesta na prvi pogled veliko, le redka ustrezajo vašim preferencam, željam in vaši izobrazbi. Kaj storiti, da bi prišli do prave službe?
Oglej si celoten članek
Uporabiti veze in poznanstva?
Socialni kapital – socialne vezi in poznanstva so zelo pomembne pri iskanju zaposlitve. Zato razširite svoje lovke, pokličite prijatelje in obudite stike s starimi znanci ter poskušajte najti osebo, ki je povezana s podjetjem, kjer bi radi delali. Dovolj je že, če poznate nekoga, ki je lahko vez do vodilne osebe v želenem podjetju ali ki za vas reče kakšno lepo besedo. Če vas oseba ne more privesti do delodajalca, pa vam morda lahko postreže s koristnimi insajderskimi informacijami, kot na primer s podatki o razmerah v podjetju, plači, klimi med zaposlenimi, možnostih napredovanja. Slovenija je ena »velika vas«, kjer se vsi poznajo med seboj – zato le pogumno na lov za poznanstvi! Ključ uspeha v karieri posameznika je nenehno vzpostavljanje, graditev in ohranjanje svojih socialnih vezi, saj so te vezi glavni vir informacij in virov, ki so potrebni za dosego kariernega uspeha.

Zanimivost
Časopis Wall Street Journal je pred leti poročal, da je kar 94% uspešnih iskalcev zaposlitve uporabljalo mreženje (angl. Networking) pri iskanju dela. Pri mreženju je zelo pomemben prvi vtis, strokovnjaki pa priporočajo tudi osebne/poslovne vizitke s kontaktom, ki naj bodo vedno pri roki, še posebej na kariernih sejmih in dogodkih, kjer lahko srečate veliko potencialnih »poslovnih partnerjev« oziroma »somrežerjev«.

Vpisovanje v baze iskalcev zaposlitve
Ponudba zaposlitev prek interneta zagotavlja iskalcem zaposlitve boljši pregled nad zaposlitvenim trgom in hiter dostop do informacij. Zaposlitveni spletni portali omogočajo brezplačne vpise posameznikov v bazo iskalcev zaposlitve, podjetja pa lahko objavljajo zaposlitvene oglase in iščejo med že vpisanimi iskalci zaposlitve. Vpis v zaposlitveni portal vam vzame od deset do petnajst minut časa, poleg osebnih podatkov pa vpišete še izobrazbo, področja znanja, delovne izkušnje, želje, dodate lahko tudi datoteke z vašim življenjepisom in fotografijo. Na vaš elektronski naslov prejmete podatke za aktivacijo vašega vpisa, podatke pa lahko nato kadarkoli spremenite. Z vpisom ste naredili prvi korak in omogočili podjetjem, da vas najdejo v bazi iskalcev zaposlitve. Vsak dan boste na elektronski naslov prejemali obvestila o aktualnih oglasih.

Pošiljanje ponudbe za zaposlitev
Kar nekaj ljudi se tekom procesa iskanja zaposlitve zateka k pošiljanju ponudb za službo podjetjem, kjer bi radi delali. To pomeni, da namesto prijave na razpisano ali objavljeno delovno mesto (na primer v časopisnih medijih ali na spletnih straneh), želenemu delodajalcu pošljete ponudbo za zaposlitev. Ključno pri tem je, da omenjeni delodajalec v tem času ne išče novega kadra oziroma vsaj tega ni nikjer objavil. Ponudba je oblikovno zelo podobna prijavi. V njej je najboljše, da poveste kakšno delo oziroma katero delovno mesto znotraj hierarhije podjetja bi vas zanimalo, da predstavite vaše delovne izkušnje na tem področju in izpostavite razloge za kaj bi vas morali zaposliti ali vsaj povabiti na razgovor. Ponudbi pa, tako kot prijavi na razpis, priložite oblikovno in vsebinsko primeren življenjepis.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.