Največ Michelinovih zvezdic ima Tokio

Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

London jih ima 50, Pariz 98, Tokio neverjetnih 191. Izšel je namreč prvi Michelinov vodič po tokijskih restavracijah in Michelinovi inšpektorji so jih nagradili s 191 zvezdicami.
Oglej si celoten članek

In poznavalci pravijo, da je čudno, da tokijske restavracije niso dobile še zvezdic. Veliko sreče pri iskanju mize v Tokiu torej, če boste hoteli v eno od 150 restavracij, ki so skupaj prilezle do številke 191. Težko pričakovana rdeča knjižica (biblija za gurmane je izšla v japonščini in angleščini) je prva Michelinova "azijska izdaja", ki jo je Jean-Luc Naret, direktor Michelinovih vodičev, pospremil z besedami: "Tokio postaja velemesto z najboljš kuhinjo, mesto, ki ima največ naših zvezdic." Prav vse restavracije, ki so omenjene v vodiču, so dobile vsaj eno zvezdico, medtem ko je v Michelinovih izdajah za druga mesta običajno, da so v njih tudi restavracije brez zvezdic. Osem restavracij je dobilo tri zvezdice, 25 jih ima dve zvezdici, 117 restavracij, omenjenih v vodiču, pa ima eno zvezdico.


Gurmani z debelimi denarnicami zdaj vedo - treba bo odleteti v Tokio. © iStockphoto

 
Pet tajnih agentov na delu
In zakaj je hrana v Tokiu tako dobra? "Zasluga gre živilom neprimerljive kakovosti, kuharskim tehnikam, dediščini in kulinarični tradiciji, ki se prenaša z generacije na generacijo, ter nadarjenim kuharjem," je razložil Naret. Japonsko hrano strežejo v 60 odstotkih restavracij iz vodiča, večina ostalih vabi s francosko kuhinjo, nekaj pa jih streže italijansko, špansko in kitajsko hrano. Nalogo iskanja najboljših restavracij so pri Michelinu zaupali ekipi petih "tajnih inšpektorjev" - trije so bili Evropejci, dva Japonca -, ki so leto in pol poskušali hrano v 1.500 restavracijah. V Tokiu je sicer približno 160.000 gostinskih lokalov.

Pariz, požri se!
Veliko boljše restavracije kot francoska prestolnica ima torej Tokio. In da bo francoska sramota še večja - kar tri od osmih tokijskih restavracij s tremi zvezdicami strežejo francosko hrano. Parižani se lahko tolažijo le s tem, da imajo več restavracij s tremi zvezdicami, deset.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.