Namesto 13 le 7 žličk sladkorja na dan

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čeprav se sliši veliko, pa količino 13 žličk sladkorja na dan lahko zelo hitro prekoračimo. Kaj šele manjšo vrednost, ki jo priporočajo strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Že od leta 1990 velja priporočena dnevna količina vnosa sladkorja, ki jo je sprejela Svetovna zdravstvena organizacija. Takrat so menili, da naj bi bila za zdravje še sprejemljiva količina 13 žličk sladkorja na dan, zdaj pa znanstveniki z britanske univerze Newcastle poudarjajo, da je 13 žličk sladkorja na dan za zdravje občutno preveč, piše Daily Mail.

S pomočjo nove raziskave so priporočeno količino skoraj prepolovili – na sedem žličk sladkorja za ženske in na osem za moške – večje količine zaužitega sladkorja na dan naj bi vplivale predvsem na zdravje dlesni in zob, pa tudi na debelost in na z njo povezane težave.

Izberite nepredelanega

Prav tako je pomembno, kakšen sladkor uživate, pravijo raziskovalci, ki so ugotovili, da so imeli tisti, ki so na dan zaužili manj kot pet odstotkov predelanega sladkorja, manj težav z dlesnimi, zobno sklenino in pojavom kariesa kot tisti, ki so pretežno uživali le predelan sladkor.

Mislite, da ga pojeste manj?

A kako v sodobnem svetu pripravljenih jedi, sladkih pijač in slaščic na vsakem koraku slediti priporočilom in na dan pojesti le sedem ali osem žličk sladkorja, ko pa je ta skrit skoraj povsod? Tudi v kruhu, solatnih prelivih, omakah … To, da že ena pločevinka priljubljene gazirane pijače vsebuje od 5,5 do 8,75 žličke sladkorja, pa ste tudi že verjetno slišali.

Da bi se skritim sladkorjem izognili vsaj malo, se izogibajte uživanju pripravljenih in pol pripravljenih jedi, pitju sladkih sokov, pri pripravi jedi uporabljajte trsni ali kokosov sladkor, čaj, smutije in jogurtne napitke sladkajte z medom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.