Namig za pripravo rib

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Morsko hrano lahko z nekaj triki vrhunsko pripravite tudi v domači kuhinji.
Oglej si celoten članek

Čeprav gre poletje h koncu, na morsko hrano, še posebno ribe, tudi v hladnejših dneh ne pozabite. Ribe so namreč bogat vir nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki med drugim krepijo imunski sitem, zato jih na svoj jedilnik uvrstite vsaj dvakrat na teden.

Ne spirajte jih

"Ribe so občutljivo živilo, zato se jih moramo lotiti premišljeno. Vse se začne že z nakupom – riba naj bo sveža, ne zmrznjena, po nakupu pa jo čim prej dajte na hladno," pravi Milenko Poljak, lastnik in kuhar v dalmatinski restavraciji Konoba Bonaca, ki te dni organizira kuharske tečaje. "Veliko je trikov, ki bodo pripomogli k temu, da bo priprava rib preprostejša in da bodo ribe ohranile vso svojo vrednost. Opažam namreč, da se jih ljudje pogosto lotevajo napačno, potem pa niso zadovoljni z rezultati in peko rib opustijo, kar se mi ne zdi prav," dodaja.

Ena takšna zadeva je recimo spiranje pod tekočo vodo. "Ribe je treba le minimalno oplakniti, ne pa spirati." Poljak odsvetuje tudi pretirano uporabo česna in limone, saj je riba nežnega okusa, ki mora na krožniku ostati vodilen.

Porabite vse

Tudi za drugo morsko hrano velja pravilo, da jo je bolje kupiti svežo in pripraviti čim prej, saj tako ohrani svojo aromo. Pri kuhanju nič ne vrzite proč – iz "ostankov" skuhajte jušno osnovo, ki vam bo prišla prav pri marsikateri jedi (za rižote, omake ...).

Začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji, so timijan, koper, bazilika in rožmarin, obvezna oprema pa je seveda tudi oljčno olje. Naj bo kakovostno in preverjeno, v temni steklenici, z rokom uporabe do 18 mesecev. Za kakovostno olje raje odštejte kak evro več kot manj.

Miniintervju: Gašper Čarman, najboljši sommelier Slovenije 2013 in direktor spletne vinoteke Evino.si

Katero vino priporočate k ribjim jedm?

K ribam gredo predvsem elegantna bela vina, ki s svojim okusom ne prekrijejo okusa ribe, temveč ga zgolj poudarijo. V prvi vrsti malvazija, dobro se podajo tudi beli pinot, rebula in zelen. Pomembno je, da vinoa niso preveč aromatična in da so mineralna. Se pa k morski rižoti krasno poda dobra suha penina oziroma še bolje dober šampanjec.

Kaj pa priporočate za k preostali morski hrani?

Načeloma je vsa morska hrana bolj nežna in so za to bela vina primernejša, je pa krasna kombinacija k plavi ribi lažje rdeče vino – na primer mlad modri pinot.

Kolikšna naj bo temperatura vina, ki ga postrežemo k morski hrani?

Temperatura svežega belega vina naj bo okoli deset, bogatejšega belega 12 in rdečega ne več kot 17 stopinj, saj se v kozarcu hitro segreje.K. Š.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:40 29. Avgust 2013.

    A to so namigi?????????????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.