Nana pakira kovčke

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Pred Nano Zeneli in njeno družino je velik korak. V teh dneh se namreč selijo v Švico.
Oglej si celoten članek

Nano smo ujeli v dneh, ko se vse vrti okoli pakiranja in priprav na selitev v Zürich. "Je kar naporno pakiranje," je dejala. Z otrokoma se bodo v Švici pridružili Geni, ki je tam že od novembra. "V tem času smo se obiskovali. On je prišel k nam, mi k njemu," je zadnjih devet mesecev opisala Nana. 

Odpravljajo se v okolje, ki jim ni povsem tuje, a bo vseeno potrebnega nekaj prilagajanja. Pred tako velikim korakom je vsakega malce strah, ker ne ve, kaj pričakovati. "Vsakega daje, tudi mene. Mene mogoče sploh, ker sem štirideset plus in toliko let živiš v eni državi. Otroci so malo bolj prilagodljivi, čeprav pričakujem, da bodo tudi kakšne krize. Tukaj le imajo svojo družbo. Ampak sem jima razložila, da počitnice obstajajo, Skype. Danes je tehnologija na srečo tako napredna, da se lahko vidiš vsak dan prek interneta," je dejala. 

Otroka bosta v Švici nadaljevala šolanje. "Najprej imata uvajanje. Oni imajo malo drugačen sistem. Imela bosta eno leto uvajanja v nemški jezik, nato pa bosta normalno nadaljevala šolanje." 

Delo jo že čaka

"Jaz se bom tudi morala prilagoditi, spoznati okolico in tako naprej. Nemško znam, ker pa oni govorijo švicarsko nemščino, se bom morala tudi jaz vpeljati v ta jezik. Nekaj časa bo trajalo," ocenjuje Nana, ki jo v Švici že čaka delo. "Gena mi je že uredil eno delo. Ne vem sicer točno kaj. Tam si plačan za vsako delo. Ni tako kot pri nas, ko se vsak mesec treseš ali denar bo ali ne."

Sicer pa ima Nana kar nekaj ambicij. "Mogoče bom knjige, ki sem jih napisala, prevedla v nemški jezik. Mogoče bom tam napisala še kakšno. Bom videla, kaj vse se bo zgodilo." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:57 21. Julij 2014.

    vsak šip*** gre v švico! In za 3700€ plače v švici boš bolj težko dihal!! Sploh če imaš kakšno najemnino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.