Napake pri navajanju na kahlico

Foto: Žurnal24 Za otroka naj bo slovo od plenic vesela izkušnja. (Foto: Shutterstock)
Od pleničke do kahlice je velik korak za vas in vašega malčka. Da bo njuna zamenjava za oba kar se da lahka, se izognite šestim pogostim napakam.
Oglej si celoten članek

Nerealistična pričakovanja. Ne obstaja univerzalno določilo, kdaj naučiti otroka, da se poslovi od plenic in začne uporabljati kahlico, ter koliko časa bo za to potreboval. Tudi ni tekmovanje, kateri otrok prej opusti pleničke. Prezgodnje navajanje na samostojno opravljanje potrebe lahko zato postane otrokova stresna izkušnja, ki vpliva na njegovo samozavest. Zato naj vam sam pokaže, ko je na to pripravljen; znaki za to so med drugim, ali ga lulanje oziroma kakanje v kahlico zanima, ali pove, da bo ali je pravkar lulal, zna že zadržati, lula in kaka ob istih urah … 

Tri leta ni magična številka, ko se vsi poslovijo od plenic. Okoli četrtina naj bi plenice opustila šele po tretjem letu.

Stresno okolje. Učenje na kahlico naj poteka v nestresnem obdobju, kar pomeni nekaj mesecev pred in po navajanju. Stresi za otroka so različni: prihod novega bratca/sestrice, selitev, ločitev, kakšna druga izguba, odvajanje od dude …   

Prehitro prehajanje od plenic k običajnemu perilu. Nikar ga ne silite in mu plenice ne umaknite kar čez noč. V obdobju učenja naj ima na izbiro obe, nagrajujte pa le odločitev za kahlico.

Kaznovanje namesto pohvale. Nagradite svojega malčka po opravljeni potrebi na kahlici in sprva tudi, kadar vam pravočasno pove, da mora na potrebo. Spodbujajte ga, da to zmore, naj bo ponosen na svoj dosežek, da bo izkušnja zanj pozitivna in ne stresna. Izmislite si zgodbice in naredite odhod na potrebo zabaven.

Nedoslednost. Če se odpravljate na krajši obisk, ga spodbudite, da potrebo opravi doma. Če pa se odpravljate na počitnice, naj bo med prtljago obvezno njegova kahlica ali nastavek za stranišče.

Napačna metoda. Četudi je bila za vašega starejšega otroka primerna ena metoda, to ne pomeni, da bo ustrezala mlajšemu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.