Našli zdravilo za astmo?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čas, ki ga astmatiki preživijo na sončni svetlobi, bi lahko vplival na astmo, kaže raziskava, ki so jo opravili angleški raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Nizka raven vitamina D, tega telo proizvaja ob izpostavljenosti sončni svetlobi, je namreč povezana s poslabšanjem simptomov, je pokazala raziskava, ki so jo naredili na londonskem kraljevem kolidžu.

Kot dodajajo, vitamin D pomirja preveč dejaven del imunskega sistema pri astmi, vendar pa zdravljenja z vitaminom D na pacientih še niso preizkusili, poroča britanska mreža BBC na svoji spletni strani.

Raziskovalka in profesorica Catherine Hawrylowicz je povedala, da ljudje z večjo ravnjo vitamina D lažje nadzirajo astmo. Njihova skupina je raziskovala vpliv vitamina D na interlevkin-17, ki je pomemben del imunskega sistema in pomaga pri obrambi telesa pred infekcijami. Lahko pa povzroča težave, ko je njegova raven previsoka.

Raziskava kaže, da je vitamin D uspel znižati raven interlevkina-17, ko so ga dodali vzorcem krvi, ki so jih odvzeli 28 pacientom.

Skupina raziskovalcev sedaj izvaja klinični preizkus, s katerim želijo ugotoviti, ali vitamin D pri bolnikih lajša simptome. V njem sodelujejo pacienti, ki jim zdravljenje s steroidi ne pomaga, saj proizvedejo sedemkrat več interlevkina-17 kot drugi pacienti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.