Nazdravite s kačjo krvjo

Foto: Maja Zupančič Vietnam Foto: Maja Zupančič Vietnam Foto: Shutterstock Vietnam Foto: Shutterstock Vietnam Foto: Maja Zupančič Vietnam Foto: Maja Zupančič Vietnam
Obisk Vietnama je lahko nepozabna kulturna in kulinarična izkušnja. Pred odhodom obvezno poskrbite za cepljenje proti hepatitisoma A in B ter tifusu.
Oglej si celoten članek

Za kosilo pes ali kača

Jejte v restavracijah in lokalih, kjer obeduje veliko ljudi. Kjer se prehranjujejo domačini, je hrana gotovo okusna in užitna. Največ turistov se namreč zastrupi s hrano prav v slabo obiskanih restavracijah, kjer ponujajo evropsko kulinariko. Obisk Vietnama je odlična priložnost za seznanjenje z eksotično hrano. Na severu lahko pokusite psa ali kačo, na jugu pa krokodila ali podgano. Ob morju je na izbiro raznovrstna morska hrana, kot so školjke, morski ježki, jastogi in ribe.

Dan začnite z juho

Domačini jutro vedno začnejo z juho (pho), bogato z mesom in testeninami, ki si jo po okusu začinijo z ribjo omako in svežimi zelišči. Ta zdravi obrok, ki vam bo dal energijo in potrebne vitamine, stane okoli en evro.

Čarobni zaliv Halong

Naravna znamenitost na severu vas bo naravnost očarala. Na ogled otočkov v zalivu Halong se odpravite z ladjico, na kateri lahko tudi prespite. Nekje na sredini Vietnama se ustavite v starem mestu Hue: tam lahko obiščete prepovedano cesarsko mesto, ki je bilo med vietnamsko-ameriško vojno močno poškodovano. Danes je že skoraj v celoti obnovljeno in je pod Unescovo zaščito. Hladnejše temperature in mir boste doživeli na severu, v pokrajini Sapa, kjer kraljujejo terasasta riževa polja in plemena iz različnih etničnih skupin.

Kačja kri dobra za želodec

Posebno doživetje v Hanoju, glavnem vietnamskem mestu, je kačja pojedina. V restavraciji, kjer si sami izberete kačo, vam jo pripravijo na različne načine. Na lastne oči se boste prepričali, da je sveža, saj boste začeli z aperitivom iz kačje krvi in še utripajočim srčkom, ki ga bodo iztisnili pred vami. Poleg vam bodo ponudili še kačji žolč. Napitka naj bi koristila predvsem želodcu.
Kačo pripravijo na različne načine, poleg vsake porcije pa vam ponudijo drugo pomako za okusne grižljaje. Kačjih rebrc se ne boste kaj dosti najedli in koža je morda preveč žvečljiva, a izkušnja bo brez dvoma nepozabna. V boljši restavraciji boste za kačjo pojedino odšteli okoli 20 evrov. Pazite le, da ne boste naročili kobre; v nekaterih restavracijah jo ponujajo, čeprav je ogrožena vrsta.  Vietnamske oblasti si prizadevajo zaščititi ogrožene vrste, ki so skoraj izumrle tudi zaradi eksotičnega kulinaričnega okusa in potreb alternativne medicine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.