Ne hvalite ga, če sedi pri miru

Foto: Shutterstock zivljenje 25.10.13. otrok, foto: shutterstock
Najmlajši in mladi bi morali biti dejavni vsaj eno uro na dan in vse dni v tednu, vendar se jih tako pogosto giblje le 20 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Slovenski otroci in mladostniki se ne gibajo dovolj, opozarja Andreja Drev z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ RS). Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije bi morali biti mladostniki od zmerno do intenzivno telesno dejavni vsaj eno uro na dan vse dni v tednu. "Kot kažejo podatki raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2010), je v Sloveniji skladno s temi priporočili telesno dejavnih le dobrih 20 odstotkov mladostnikov," poudarja strokovnjakinja. Še posebno slabo je stanje pri 15-letnih dekletih, med katerimi jih je redno telesno dejavnih le deset odstotkov.

Starši so ključni dejavnik

Pri tem, koliko se bo otrok gibal, igrajo odločilno vlogo starši (oziroma družina), ki lahko po mnenju Drevove prav s svojimi navadami, prepričanji in spodbudami pozitivno ali negativno vplivajo na telesno dejavnost otrok.

Z dobrimi zgledi pa je treba začeti čim bolj zgodaj, zato ne čakajte predolgo. "Mlajši otroci imajo naravno potrebo po gibanju zelo izraženo, zato je pomembno, da starši že v tem obdobju otroka spodbujajo h gibanju in so skupaj z njim telesno dejavni," izpostavlja Drevova. Če je otrok že od malih nog navajen pretežno sedečega življenjskega sloga, ga je po njenem mnenju pozneje precej težje pripraviti k redni telesni dejavnosti.

Ne posedajte ga pred TV

V praksi to pomeni, da otrokov prosti čas organizirate tako, da bo čim dejavnejši in se mu pri tem čim pogosteje pridružite. "Izogibajte se tega, da otroka zaposlite s tem, da ga posadite pred televizijo h gledanju risanke, ali da ga pohvalite, kako priden je, ker sedi pri miru," svetuje sogovornica. "Raje pojdite z njim na igrišče ali v gozd ter se z njim igrajte in tekajte." Če si želite, da bi bili vaši otroci zdravi in bi se dovolj gibali, morate torej svoj življenjski slog v bolj zdravega spremeniti tudi sami.

Premalo časa in slaba ponudba

Raziskava, ki jo je lani izvedel IVZ RS, je pokazala, da starši kot ključno oviro za izvajanje skupne telesni dejavnosti izpostavljajo delovni čas, številne obveznosti prek dneva in s tem povezano pomanjkanje časa, pomanjkanje urejenih, športu namenjenih površin v mestnih središčih, visoke stroške, v vaškem okolju pa so ovira tudi predsodki. Starši prav tako pogrešajo ponudbo aktivnosti, s katerimi bi spodbudili telesno dejavnost družin. Pri organiziranih zunajšolskih športnih dejavnostih so opozorili na vse večjo usmerjenost v tekmovalnost in doseganje rezultatov, saj menijo, da to ni dobro za otroke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.