Ne mečite stran jajčnih lupin! Zelo so uporabne …

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Jajčnih lupin navadno ne uporabljamo. Tokrat pa vam predstavljamo deset trikov, kako te uporabiti v korist doma in vašega zdravja.
Oglej si celoten članek

Čeprav že nekaj časa poslušamo, da ni najbolj zdravo, da jemo preveč jajc, je vedno več raziskav, ki potrjujejo, da so zelo koristna za naše zdravje. Jajca med drugim krepijo naše mišice in izboljšujejo delovanje naših možganov. A seveda to ni njihova edina prednost. Tudi njihova lupina, ki jo načeloma vržemo v smeti, je lahko zelo koristna. Spodaj si preberite deset načinov njihove uporabe, s katerimi lahko privarčujete nekaj denarja.

Obogatijo kompost
Jajčne lupine v kompostu hitro razpadejo, poleg tega pa kompostu dodajo dragocen kalij in druge minerale, s katerimi obogatijo vsebino komposta.

Naravno zatiranje škodljivcev na vrtu
Če raztresete zdrobljene jajčne lupine okoli rastlin, ki jih napadajo škodljivci, kot so polži, črvi in ostale živali, jih boste odgnali na naraven način. Tudi jeleni in druge gozdne živali niso najbolj navdušene nad vonjem jajčnih lupin.

Manj grenka kava
Med kuhanjem kave dodajte zdrobljene jajčne lupine (kavni napitek morate kasneje precediti skozi gosto cedilo, saj se te ne stopijo) in te bodo pripomogle k manj grenkemu napitku. Ostanke kave in jajčnih lupin odvržite na kompost in tudi tega obogatite.

Odličen lonček za sajenje
Polovico jajčne lupine napolnite z zemljo, vanjo postavite semena paradižnika ali katere druge zelenjave in lupino zakopljite v rodovitno zemljo. Jajčna lupina bo pomagala pri rasti zelenjave, saj bo zemlji dala dodatne minerale.

Učinkovito sredstvo za poliranje
Na vlažno gobico nanesite čistilo, ki ste mu dodali mlete jajčne lupine. Stare vaze in ponve bodo spet zasijale. Seveda ponev polirajte le od zunaj.

Modelčki za čokolado
Doma pripravljena čokolada je seveda bolj zdrava od kupljene, poleg tega pa se lahko po lastni želji igrate z okusi. A problem nastane, ko nimate modelčkov, v katerih bi se čokolada strdila. Še sreča, da ima skoraj vsaka hiša v hladilniku jajca. Njihove lupine so lahko odličen model, kamor zlijete čokolado. Ko se ohladi, odstranite lupino in dobili boste domače praline.

Naravno čistilo odtokov
Mlete jajčne lupine pomagajo očistiti vse odtoke in cevi v domu, zato jih lahko skupaj z gostim čistilom, ki se ustavi v ceveh, uporabite v večernih urah, da opravi svojo nalogo čez noč.

Pomirite kožne nadloge
Jajčne lupine raztopite v majhnem kozarcu jabolčnega kisa in mešanico uporabite za zdravljenje manjših srbečic kože in različnih draženj, ki vas tarejo, še posebej v poletnih dneh. Jajčne lupine naj bodo namočene vsaj dva dni.

Naravna maska za obraz
Jajčne lupine zdrobite in jih dodajte maski za obraz, ki jo že imate doma. S tem boste vanjo dodali naravne minerale, ki bodo obogatili vašo kožo. Maska naj se na vašem obrazu popolnoma posuši, nato pa jo sperite. Masko uporabljajte enkrat do dvakrat na teden.

Gorivo za boljši jutri?
Na univerzi v Ohiu so prišli do zaključka, da lahko jajčne lupine uporabljajo tudi za proizvodnjo vodikovega goriva. Morda pa vožnja z avtomobili nekoč ne bo več tako draga ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.